Változtatott a válság az amerikaiak szokásain

Vágólapra másolva!
Házasság és költözés elhalasztva, autóhasználat csak megosztva, vagy egyenesen irány a tömegközlekedés. Az amerikaiak a recesszió és a munkanélküliség miatt alaposan összehúzták a nadrágszíjat - derült ki a kedden közzétett éves népszámlálási adatokból.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Közösségek Felmérése (American Community Survey) során hárommillió háztartást kérdeztek meg. Az előzetes adatokból kiderült, hogy az amerikaiak nem költöznek, a hitelhiány miatt inkább a nagyvárosokban maradnak, mintsem délfelé vándorolnának. A mobilitás 60 éve nem került ilyen mélypontra, mint most.

"A recesszió valamilyen módon mindenkit elért, a családok különböző stratégiákat vetnek be a gazdasági realitásokhoz való alkalmazkodásban. A munkahely elvesztése - vagy annak lehetősége - szintén növeli a gazdasági bizonytalanságot és társadalmi feszültséget teremt" - értékelte a helyzetet Mark Mather, a non-profit módon működő Népesség Nyilvántartási Hivatal (Population Reference Bureau) elnökhelyettese. Mint a növekvő munkanélküliségre célozva hozzátette: "ez még csak a jéghegy csúcsa".

A felmérés szerint tavaly - a benzinár emelkedésének hatására - 75,5 százalékkal csökkent az egyedül munkába autózók száma. Az emberek ráfanyalodtak a közös autóhasználatra, illetve a tömegközlekedésre. A közlekedéssel eltöltött idő több évi csökkenés után az utoljára 2000-ben mért napi átlag 25,5 percre szökött fel. A munkába járók közül 17,5 millió - minden nyolcadik dolgozó - reggel hat előtt indul, hogy még felvehesse ismerőseit, illetve elérje a buszt vagy metrót.

A házasságokra is rájár a rúd. Ez elmúlt évtized legrosszabb eredménye született: közel minden harmadik 15 év feletti amerikai állította, hogy sohasem volt házas. Ez a válaszadók 31,2 százalékát jelenti. Korábban rendszerint 27 százalék körüli értéket mértek.

A sohasem házasodottak között szerepelt a húszas éveikben járó férfiak háromnegyede, s az azonos korú nők kétharmada. A szociológusok erről azt mondják, hogy manapság tovább tart a fiataloknál az anyagi függetlenség megteremtése: nem házasodnak, mert munkát kell találniuk vagy tanulmányaikkal vannak elfoglalva.

A bevándorlók lélekszáma, amely 2007-ben döntött csúcsot, a tavalyihoz képest enyhe csökkenést mutatva 38 millió alá került. Ez elsősorban a Mexikóból Arizonába, Floridába és Kaliforniába igyekvő szakképzetlen munkaerő kiszorulását jelzi.

A legnagyobb elővárosi hálózattal rendelkező Miamiban, San Joséban, Kaliforniában és Los Angelesben a lakosság több mint egyharmadát a bevándorlók alkotják, de egyes területeken - például Los Angelesben - szintén apadt a nem-amerikaiak száma.

Durván az államok felében lett kevesebb a bevándorlók száma 2007 és 2008 között. A népszámlálási adatok szerint minden ötödik Amerikában élő ember nem angolul beszél odahaza.