Vágólapra másolva!
Látványos világítófelhőt hoztak létre egy rakétával az Egyesült Államok keleti partvidékén. A NASA szerint ez az első alkalom, hogy ember készített ilyen objektumot.
Vágólapra másolva!

A világítófelhők a légkör magas rétegeiben lévő, naplemente után vagy napfelkelte előtt megfigyelhető fellegek. Viszonylag ritkán mutatkoznak, a már majdnem teljesen besötétedett égen a látóhatárhoz közeli halvány, fátyolos megjelenésű alakzatokként láthatók. Az atmoszféra magas részeiben lebegő, részben kozmikus eredetű poron kifagyott vízjégből állnak szemcséik.

Az elmúlt hétvégén egy rakéta indítása során mesterségesen is létrehoztak egy ilyen felhőt az Egyesült Államok felett. Szeptember 19-én egy Balck Brant XII jelű rakétát indított a NASA, amelynek negyedik fokozata kibocsátott egy anyagfelhőt. Ennek következtében jött létre egy világítófelhő, az általában közel 80 kilométer magasan képződő természetes eredetű társainál feljebb, 278 kilométer magasan. A felhőt az USA keleti partvidékéről sok helyről látták, mint néhány percen keresztül tartó látványos jelenséget. A NASA szerint ez volt az első ilyen sikeres kísérlet.

A kísérlet során a NASA radarral és optikai kamerákkal figyelte a felhő viselkedését, változásait, amely a légkör jellemzőire utal. A felhőről a space.com és a flickr.com oldalakon láthatók látványos felvételek. Világítófelhők megfigyelésével hazánkban is foglalkoznak, magyar fotók a légköroptikai oldalon tekinthetők meg.

Videófelvétel a jelenségről