Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az amerikai adófizetők feltehetően sohasem kapják vissza teljes egészében azt a sok százmilliárd dollárt, amit a kormány a válság miatt bajba jutott cégek és magánemberek megsegítésére létrehozott program (TARP) keretében elköltött - mondta szenátusi meghallgatásán a program felügyeletére különleges biztosként kinevezett Neil Barofsky a Reuters beszámolója szerint.

A köznyelvben bankmentő csomagként ismert, de valójában más pénzügyi intézményeket, autógyártókat, sőt jelzáloggal terhelt ingatlanok tulajdonosait is segítő TARP 700 milliárdjából eddig 455 milliárd dollárt használtak fel. A program ugyan elérte célját, sikerült stabilizálnia a pénzügyi rendszert, de egyes céljai biztos, hogy nem válnak valóra. "Nem világos, mennyi jutott vissza eddig a TARP-pénzekből, de nagyon valószínűtlen, hogy végül mindet visszafizetik, annak ellenére, hogy egyes résztvevők esetében 17 százalékos megtérülésről hallani" - jelentette ki Barofsky.

Példaként a havi jelzálogadósok törlesztőrészleteinek csökkentésére szánt 50 milliárd és az autóipart megmentő több mint 80 milliárd dollárt említette, mint aminek a megtérülése "messze van a bizonyostól". Barofsky egyúttal bírálta az amerikai pénzügyminisztériumot a 2008 októberében elfogadott program nem megfelelő átláthatóságáért.