Vágólapra másolva!
A magyar exportőrökre is boldogítóan hathat a német Ifo gazdaságkutató intézet legújabb, augusztusi mérése, amely szerint a németek egyre kedvezőbben ítélik meg jelen helyzetüket és kilátásaikat a jövőre. Az egy évvel ezelőtti állapottal való összehasonlítást tekintve azonban még nem rózsás a kép.
Vágólapra másolva!

A gyáriparban kevésbé lelombozó a helyzet az egy hónappal korábbi adathoz képest. A jelen állapotukat ugyan még gyengének érzik, viszont további romlásra már nem számítanak a következő fél évben. A Németországban jelentős export lehetőségeit is kedvezően ítélik meg a gyártó vállalatok. Ennek megfelelően az elbocsátási szándék is csökkent az ágazatban, habár a munkaerő-felvétel sem várható még tömegesen.

A nagykereskedelemben világosan látszik a fejlődés. A pillanatnyi helyzetben jelentős javulást jelentettek a cégek, habár jónak még nem mondják, valamint a kilátásokat is kedvezően ítélik meg. A kiskereskedők kisebb mértékben, de szintén optimistábbak, sőt a jelen helyzetük megítélése még romlott is augusztusban.

Az építőipar kis mértékben, de derült valamennyit. A jövőt illetően nem változott a véleményük a júliusi méréshez képest, viszont a jelen helyzetet kedvezőbben ítélik meg. Összességében a német vállalatok helyzetértékelése a júliusi 84,4 pontról 86,1 pontra emelkedett, a jövő fél év megítélése 90,4-ről 95 pontra nőtt. Ezek alapján az Ifo hangulatindexe 87,4 pontról 90,5 pontra emelkedett. Az összehasonlítás alapja (100 pont) a 2000-es évi állapot.