Nőtt a francia GDP, bizakodóbb a nép

Vágólapra másolva!
Franciaországban szeptemberben javult a fogyasztói bizalomindex a francia statisztikai hivatal szerint. Az Insee egyben megerősítette azt a korábbi előzetes adatot, hogy a második negyedévben nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

Az Insee pénteken azt jelentette, hogy 2008 február óta legmagasabb szintre, mínusz 36 pontra nőtt a francia fogyasztói bizalomindex az augusztusi mínusz 37 pontról. A lakosság kevésbé derűlátó jelen pénzügyi helyzetének megítélésében, ugyanakkor a jövőt tekintve már optimistább. Javult a foglalkoztatás jövőbeni alakulásával kapcsolatos lakossági várakozás is, annak ellenére, hogy Franciaországban 0,7 százalékkal nőtt az augusztusi munkanélküliség júliushoz képest.

Az Insee egyidejűleg megerősítette azt a korábbi előzetes adatot, hogy a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a francia gazdaság az idei első három hónaphoz képest. Egyidejűleg 1,3 százalékról 1,4 százalékra változtatta az első negyedévi GDP-csökkenéssel kapcsolatos adatot a francia statisztikai hivatal.

A pénteken ismertetett adatok szerint a második negyedévben a lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal nőtt negyedéves szinten az első negyedévi 0,1 százalék bővülés után. A júniusban záródott negyedévben a befektetések 0,9 százalékkal csökkentek, az első negyedévben még 2,6 százalékos volt a visszaesés. Az idei második negyedévben a francia export 0,7 százalékkal bővült, míg az első negyedévben 7,4 százalékkal esett.