Penélope Cruz: Pedro mindenki másnál jobban megrémít

Vágólapra másolva!
Penélope Cruz tizennyolc évesen tűnt fel a filmvásznon a Sonka, sonka című filmben. Azóta játszott többek közt a Nyisd ki a szemedben, majd amerikai remake-jében, a Vanília égboltban, Oscar-díjat kapott a Vicky Cristina Barcelona hisztérikájának megformálásáért és négyszer dolgozott a spanyol mesterrel, Pedro Almodóvarral, akinek a Volver óta kedvenc múzsája lett. Legújabb együttműködésük gyümölcse a Megtört ölelések, amelyben Cruz egy gyönyörű színésznőt alakít, akit egy idősebb férfi tart ki, miközben rendezője is beleszeret. Az interjúban Cruz mesél a sajátos barátságról, ami Almodóvarhoz fűzi, bevallja, hogy minden forgatáson retteg, hogy kirúgják, és beszél a szépség és csúnyaság iránti attitűdjéről is.
Vágólapra másolva!

- Hogyan változott a kapcsolatod Pedro Almodóvarral, mióta először együtt dolgoztatok az Eleven hús-ban tizenkét évvel ezelőtt?

- Jobban ismerjük egymást, tudjuk, mire gondol a másik. De a munkakapcsolatunk nem sokat változott, mert amikor elkezdünk forgatni ő ugyanúgy a rendezőm, én ugyanúgy a színésznője vagyok. Barátok vagyunk, de ez nem kerül előtérbe ilyenkor. Ahhoz, hogy megóvjuk a munkakapcsolatunkat, kicsit félretesszük a barátságot. Ilyenkor nem lógunk együtt annyit a szabadidőnkben és nem dumáljuk meg egymással a magánéletünket. Aztán, amint a film elkészült, visszaváltozik a viszonyunk, és megint barátok vagyunk.

- Mikor mesélt neked először a Megtört ölelések-ről?

- Mindig hónapokkal, sőt, néha egy teljes évvel a forgatás előtt szokott szólni, ha szerepe lesz számomra. Amikor tudom, hogy egy bizonyos időpontban forgatni fog és engem akar a szerepre, akkor úgy tervezek, hogy szabad legyek akkor.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Penélope Cruz és Pedro Almodóvar a Megtört ölelések forgatásán

- Ez már megint egy történetmesélésről szóló történet. Vajon Almodóvart miért izgatja annyira ez a téma?

- Szerintem azokat az embereket izgatja ez, akiknek olyan fontos a művészet, mint Pedrónak. Amikor ő filmet csinál, akkor az a legfontosabb dolog az életében. Azt hiszem, ez közös bennük a film férfi főhősével, Mateóval. Egy jó film, egy jó könyv vagy egy jó dal mindenki számára meghatározó lehet egy-egy életszakaszban. Számomra ez olyan, mint az étel. Kislánykorom óta fontos része az életemnek a művészet. Mindig a közelében akartam lenni. Ha nem lennék színésznő, talán azzal akarnék foglalkozni, ami a kamera túloldalán zajlik.

- Szeretnél te is rendezni?

- Jaj, nem, most biztos nem. Nem tudom, tíz év múlva hogyan állok majd a dologhoz, lehetséges, hogy egyszer majd belekóstolok. De jelenleg úgy érzem, nincsenek fölösleges energiáim. Nincs sem energiám, sem időm, hogy mással is foglalkozzak a színészkedésen kívül, mert magamra is kell időt szánnom, különben folyton csak dolgoznék.

- Hogyan készültél fel Lena szerepére?

- Három és fél hónapig minden nap próbáltunk Pedro irodájában. Minden rendezőnek más a munkamódszere, de vele mindig így dolgozunk. És jó, hogy ennyi időt együtt tudok tölteni a rendezővel és a többi színésszel. Ezalatt új dolgokat fedez fel az ember, lehetősége van hibákat ejteni és többféle módon is kipróbálni egy-egy jelenetet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Penélope Cruz és Pedro Almodóvar a Megtört ölelések forgatásán

- Szerinted Pedro megint a szépséged előtt tiszteleg ezzel a filmmel?

- Kedves gondolat, de nem hinném. Ha egy figurának jó megjelenésűnek kell lennie, akkor az ember eszerint dolgozza ki, hogy hogyan nézzen ki. Ha rosszul kell kinéznie, akkor meg félre kell tenni az egót, és úgy kell kiszolgálni a figurát.

- Almodóvarral magabiztosabb vagy a rizikósabb jeleneteknél?

- A forgatáskor mindig van bennem félelem. Az elején annyira szorongok, hogy az első héten mindig attól félek, hogy kirúgnak. Mindig! De azt hiszem, ezzel a legtöbb színész ugyanígy van. Pedro pedig mindenki másnál jobban megrémít, mert nagyon sokat adok a véleményére és nem akarok csalódást okozni neki. Mivel barátok vagyunk, és újra és újra ilyen lehetőségeket ajánl fel nekem, sosem szeretnék neki csalódást okozni.

- Ennél a filmnél hogyan rendezett téged?

- Pedro nagyon melegszívű, nagyon édes és nagyon vicces. Forgatáskor pedig nagyon jó rendező, ami azt jelenti, hogy nagyon őszinte. Amikor valamit jól csinálsz, mondja, hogy jó, és amikor valamit rosszul csinálsz, mondja, hogy rossz. És ez ijesztő, mert tudod, hogy mindig őszinte lesz veled. Úgyhogy nem mondhatnám, hogy vele lazább vagyok csak azért, mert barátok vagyunk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Pedro Almodóvar és Penélope Cruz a Megtört ölelések cannes-i premierjén

- Hogyan alakult az életed, mióta Oscar-díjas vagy?

- Minden nagyon felgyorsult. Néhány hónapot vagy egy egész évet pihennem kéne, hogy ezt az egész kalandot megemészthessem.

- Pedro azt mondta, hogy te vagy az egyetlen nő, akitől gyereket szeretne. Erre mit mondasz?

- Micsoda?! Amikor ilyeneket mond nekem, úgy veszem, hogy viccel. De aztán elmondja az újságíróknak is... Valószínűleg csak viccelt, de majd rákérdezek, hogy annak szánta-e. De persze, hogy viccnek szánta, hiszen Pedróról van szó!

----

Az angol nyelvű interjú szövegét a Megtört ölelések forgalmazója bocsátotta rendelkezésünkre. Fordította: Bujdosó Bori.