Kiszáll az orosz bank az Opel-vevők közül

Vágólapra másolva!
"Számunkra ez nem stratégiai befektetés" - mondta German Gref, az orosz Sberbank vezérigazgatója az Opel-ügy kapcsán egy interjúban, amelyben elismerte, hogy a bank kiszáll a német autógyárat megvenni szándékozó konzorciumból.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató a Reuters készítette interjúban elmondta, hogy keresnek egy iparági szereplőt, akinek értékesítenék a Magna International által vezetett konzorciumban bírt részesedésüket. Ha nem találnának ilyet, akkor a részt egy másik orosz, a Vnyesekonombank (VEB) veheti át. Az interjúból kiderül, hogy a lépéshez még csak konzultálni sem kell a többi partnerrel.

Az Opel ügye az Európai Bizottság elé került, mivel a német állami dotáció, amely a munkahelyek megőrzését szolgálja, tiltott támogatásnak minősülhet. Lévén, hogy az Opel többi európai gyára eshet áldozatul a segéllyel vállalt átalakításoknak köszönhetően, több uniós tagállam tiltakozott a Bizottságnál. German Gref közölte, hogy minden iratot átadnak a Uniónak, amely a vizsgálathoz szükséges.

A Sberbank jelentős veszteségeket szenvedett a válság következtében, így kénytelenek lemondani egyes befektetéseikről. A vezérigazgató elmondása szerint az Opel-üzlet nem stratégiai, így ebből is kivonulnak.