Vágólapra másolva!
A tavalyi közel 30 milliárd forintos nyereség után idén 22 milliárd forint veszteséget könyvelt el a hazai acélipar - értesült a Világgazdaság. A Dunaferr visszafogja beruházásait, a DAM pedig leállt, a piac szereplői remélik, hogy már a gödör alján vannak.
Vágólapra másolva!

"Exportszerződéseink úsznak el amiatt, hogy nem kapunk hitelt a kereskedelmi bankoktól" - mondják vállalatvezetők utalva arra, hogy a pénzügyi válság a reálszférába is begyűrűzik.

A lap szerint a válság hatását jól mutatja, hogy az ágazat legnagyobb képviselője, az ISD Dunaferr Zrt. az idén a tavalyi 52 milliárd forint negyedét sem költi beruházásokra, a DAM 2004 Kft. pedig leállt. Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában már élénkül a termelés, a magyarországi gyártók azonban gátakba ütköznek.

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével együtt kíván fellépni az acélipar működését akadályozó szabályozás és gyakorlat miatt. Mindenek előtt a bankok ellen, viszont az energiapiacon is közös cselekvésre lehet szükség.

A szervezetek azt remélik, hogy a szakminisztériummal folyó tárgyalásai révén tagvállalatai mentesülnek a gázárképzés jellemzői miatt a két országos nagykereskedőnél keletkezett, ám kollektíven visszafizetendő 66 milliárd forintos hiány további törlesztése alól. Ezzel az eredetileg befizetendő összeg 40 százaléka maradhat náluk.

Az év első nyolc hónapjában a hazai nyersacéltermelés 47,5 százalékkal esett. Termékfajtától függően 40-70 százalékkal maradt el a belföldi felhasználás és a kivitel a 2008 első félévitől, miközben az import aránya nőtt. Áprilistól már kissé erősödött egy-egy termékféleség előállítása, de ez nem feltétlenül a piacélénkülés jele. Szakértők szerint feltehetően csak kiürültek a felhasználók raktárai. A kilábalást még nem veszik szájukra a szakértők, azonban remélik, hogy már a gödör alján vannak - írja a Világgazdaság.