Veszteség és kivárás a tőzsdei nyitáskor

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 29,94 pontos csökkenéssel, 20 297,46 ponton nyitott hétfőn. A legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 0,15 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője nem sok jóra számít a pénteki nagy esés után. Az elemző várakozásai szerint folytatódik a múlt heti borús hangulat, de miután a régiós piacok a nemzetközi börzékhez képest nagyobb mértékben estek, ezért hétfőn enyhébb lejtmenet lehet Budapesten.

A monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülésének akkor lesz hatása a részvényárfolyamokra - ha az elemzők által várt - 50 bázispontos csökkenés helyett nagyobb lesz ez elmozdulás - tette hozzá.

Csáky Attila, az UniCredit Bank kereskedési igazgatója az amerikai és ázsiai piacok esése nyomán Budapesten is gyengülést vár, aminek mértéke szerinte kiszámíthatatlan. A kereskedés minden bizonnyal pirosban, azaz gyengüléssel kezdődik, és csak az amerikai piacok mutathatnak majd új irányt - mondta.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 468,21 pontos, 2,25 százalékos csökkenéssel, 20 327,40 ponton zárt pénteken.

A nemzetközi hangulatot jól jelzi a japán tőzsdeindex, a Nikkei mozgása. A 2,5 százalékos veszteség, két hónapos negatív rekordot jelent. A jen erősödött a dollárhoz képest, ami leginkább az exportra termelő cégeket sújtotta. A japánokat az amerikai lakáspiac gyengesége is fékezte, mivel a fontos szektorra az ázsiai befektetők jelentős figyelmet fordítanak, s a várttól elmaradó adat a lassú kilábalást jelzi.