Izmosabb lesz a paksi erőmű, olcsóbbá válik a termelés

Vágólapra másolva!
Elkészül az év végéig a paksi atomerőmű utolsó blokkjának teljesítménynövelő beruházása is, ezzel az erőmű négy blokkjának teljesítménye 8 százalékkal összesen 2000 megawattra nő. Az összesen 4,8 milliárd forintos projekt eredményeként csökkenni fog az áramtermelés költsége.
Vágólapra másolva!

A kapacitásnövelési projekt utolsó fázisa a 3. számú blokk átalakítása, amelyet a négyévente esedékes főjavításhoz kapcsolva végeznek el.

Az 1986-ban üzembe helyezett 3. számú blokk termelését augusztus utolsó harmadában állították le a karbantartási munkák miatt, egyben most elvégzik a turbina átalakítását. Ez az utolsó momentuma a kapacitásnövelésnek, amelyet a hatóság által engedélyezett felterheléses ellenőrzés zár majd októberben - mondta Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A másik három - az 1., a 2. és a 4. számú - blokk már 108 százalékon üzemel - mondta Hamvas István.

A 2006-ban a 4. számú blokk volt az első, amelynek a teljesítményét az Országos Atomenergia Hivatal engedélyével és ellenőrzése mellett 8 százalékkal megemelték. Utána az 1-es és 2-es blokk került sorra. Mára már mindhárom blokk elérte az 500 megawattos névleges teljesítményt - mondta Hamvas és hozzátette: a kapacitásnövelő átalakítással összesen 120 megawattal nő a teljesítmény. A növekedés a vezérigazgató-helyettes szavai szerint felér egy kisebb erőmű építésével, de annál olcsóbb, és kedvezőbb a megtérülési ideje.

Az összesen 4,8 milliárd forintba kerülő beruházás várhatóan kilowattóránként mintegy 0,50 forint fajlagos költségcsökkenést eredményez 2010-től, három év után pedig már nyereséges.