Vágólapra másolva!
A PSZÁF Bloombergnek nyilatkozó elnöke arra számít, hogy a szűk mozgástér miatt idén még nem lesz számottevő növekedés a banki hitelezésben. Az OTP egyik elemzője szerint két-három évbe is beletelik, mire normalizálódik a hitelpiac.
Vágólapra másolva!

Csak jövőre várható a magyarországi banki hitelezés újjáéledése, addig csak nagyon szerény növekedés várható ezen a téren - nyilatkozta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában.

"A mozgástér rendkívüli szűk. Arra számítok, hogy a hitelezési hajlandóságban az első pozitív jelek 2010-ben jelennek meg" - mondta a PSZÁF júniusban kinevezett elnöke a hírügynökség tudósítójának.

Farkas Ádám hozzátette, a szabályozó hatóságoknak az lenne a feladatuk, hogy tompítsák a ciklikusság hatásait a hitelezésben. "Ez egy roppant összetett feladat, az ösztönző intézkedéseket csak nagyon megfontoltan adagolhatjuk" - magyarázta a felügyelet vezetője.

A cikk idézi Tardos Gergelyt, az OTP vezető elemzőjét, aki szerint még két-három évbe is beletelhet, míg a válság előtt megszokott szintet eléri a hitelezés. "Rövid távon az óvatosság lesz a meghatározó a hitelpiacon, a keresleti és a kínálati oldalon egyaránt" - vélekedett Tardos. A Bloomberg megjegyzi, hogy az OTP-nek nemcsak a problémás hazai hitelek arányának növekedésével kell megbirkóznia, de nyolc leányvállalatán keresztül jelentős kockázatokkal szembesül más kelet-európai országokban is.

A hírügynökség szerint a kormány és az MNB a forinthitelezést akarja erősíteni a válság előtt szinte egyeduralkodó, de kockázatosnak bizonyuló devizaalapú hitelezéssel szemben, amit segíthet a jegybank július óta folyamatos kamatcsökkentési politikája.