Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) vezetői kedden kijelentették, hogy a mély válság után lanyha gazdasági felépülés várható, ezért nincs sürgető szükség a serkentő intézkedések visszavonására.
Vágólapra másolva!

Amikor a gazdaság önfenntartó növekedési pályára fog állni, a központi banknak meg kell szüntetnie az alacsony kamatot és egyéb, a hitelpiac működését serkentő rendkívüli lépéseket, de erre csak később lesz szükség - mondta Richard Fisher, a Fed-hez tartozó 12 regionális pénzintézet egyikének, a dallasi tartalékbanknak az elnöke.

Közölte: amikor a monetáris politika megszigorítására lesz szükség, ő és kollégái szükség esetén ugyanolyan gyorsan és erőteljesen fognak cselekedni, mint amikor a válság kiigazítást igényelt.

Helyzetértékelése szerint az ingatlanpiac továbbra is kormányzati támogatással működik, a banki hitelezések még gyöngék, és a fogyasztók költekezési szokásait az új takarékosság jellemzi. Ezért szerinte még nem jött el ideje annak, hogy a Fed enyhítsen piacélénkítő politikáján.

Több elemző úgy véli, hogy az amerikai gazdaság ebben a negyedévben visszaállt a növekedési pályára, amivel befejeződött a hivatalosan 2007 decemberében kezdődött recesszió. Fisher szerint a gazdaság még hosszú ideig nem fog erős növekedést produkálni, hiányzik a lendület. Ezenkívül úgy látja, középtávon nem kell számolni jelentős inflációs veszéllyel.

Hasonló értelemben foglalt állást Christine Cumming, a New York-i Fed elnökhelyettese, aki szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy a gazdaság túljutott a mélyponton, de egyelőre nem érzékelhető erős felépülés. Úgy fogalmazott, a kockázatok nem múltak el, továbbra is óvatosnak kell lenni. Várakozása szerint a munkanélküliség - amely augusztusban 26 éves csúcsot, 9,7 százalékot ért el - 10 százalékra fog emelkedni.