Vágólapra másolva!
A Pakson zajló Marx György emlékverseny negyedik fordulójában az éllovas Almási Zoltán újabb győzelmet aratott. Az azeri Eltaj Safarli ellen nagy csatában nyert, gyalogáttöréssel teret adott futópárjának. Óriási időzavaros kapkodás után a 80. lépés után a játszmáig még veretlen Safarli feladásra kényszerült. Elvesztette veretlenségét Berkes Ferenc is. Túlértékelte esélyeit a német Georg Meierrel vívott bonyolult partiban, taktikai elnézését ellenfele kihasználta. Megszerezte első győzelmét az indiai Surya Ganguly, Ács Péter negyedszer kapott ki. A női viadalon Vajda Szidónia és Gara Tícia békés partiban remizett, Tóth Lili többször is nyerést hagyott ki. A lengyel Joanna Majdan első győzelmének örülhetett.

Három eldőlt játszmával folytatódott a 16-os kategóriájú nagymesterverseny. A félpontos előnnyel vezető Almási Zoltán a szicíliai védelem Najdorf-változata ellen a 6.Fe2-ös varit játszotta meg, s a nyitás után egyenlő esélyű volt az azeri Eltaj Safarli elleni küzdelme. A három remivel rajtoló Safarli a 22. lépésben hibázott és nyolcszoros bajnokunk a gyalogáttöréssel kezdeményezéshez jutott, futópárja szépen dolgozott. Kölcsönös pontatlanságok után Almási gyalogot nyert, és anyagi előnyét óriási időzavaros kapkodás után, hétórás csatában győzelemig fokozta.

Túlértékelte esélyeit, taktikai elnézéssel kikapott Berkes Ferenc. Többször is egyszerűsíthetett volna, de a bonyodalmakat választotta a német Georg Meierrel szemben. A vezércserét elmulaszotta, bástyái védtelen helyzetét Meier kiskombinációval kihasználta, döntő anyagi előnyt szerzett. Negyedszer szenvedett vereséget Ács Péter. Már a nyitás után hátrányba került, az indiai Surya Ganguly első győzelmét érte el.

A 4. forduló eredményei:
Georg Meier (német, 2664) - Berkes Ferenc (magyar, 2663) 1 - 0 (Szláv védelem, 54)
Ács Péter (magyar, 2550) - Sarya Ganguly (indiai, 2634) 0 - 1 (Királyindiai védelm, 39)
Almási Zoltán (magyar, 2685) - Eltaj Safarli (azeri, 2587) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 80)

A verseny állása:
1.Almási Zoltán 3,5 pont
2. Georg Meier 3
3-4- Sarya Ganguly és Berkes Ferenc 2
5. Eltaj Safarli 1,5
6. Ács Péter 0

Az 5. forduló párosítása:
Berkes - Almási
Safarli - Ács
Ganguly - Meier

A női nagymesterversenyen Vajda Szidónia és Gara Tícia szicíliai védelmű játszmája békés mederben folyt, a cserék pontosztozkodáshoz vezettek. Nagy esélyt szalasztott el Tóth Lili. Az orosz Julia Kocsetkova kockáztatott, de sajnos elmaradt a büntetés, Lili többször is nyerést hagyott ki. Meglepő könnyedséggel nyert a lengyel Joanna Majdan, az ukrán Jevgenyija Doluhanova gyenge napot fogott ki. VajdaSzidónia egypontos előnnyel vezet.

A 4. forduló eredményei:
Joanna Majdan (lengyel, 2361) - Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 31)
Tóth Lili (magyar, 2171) - Julia Kocsetkova (orosz, 2305) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 60)
Vajda Szidónia (magyar, 2375) - Gara Tícia (magyar, 2364) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)

A verseny állása:
1.Vajda Szidónia 3 pont
2-4. Jevgenyija Doluhanova, Julia Kocsetkova és Tóth Lili 2
5-6. Joanna Majdan és Gara Tícia 1,5

Az 5. forduló párosítása:
Doluhanova - Vajda
Gara -Tóth
Kocsetkova - Majdan