Putyin: Oroszország liberális piacgazdaság marad

Vágólapra másolva!
Oroszország a világméretű válság ellenére is liberális piacgazdaság marad, a krízis nem okozott jelentős államosítást, s noha az államnak át kellett vállalnia bizonyos üzleti kockázatokat, az enyhülés megindulásával tovább szándékozik csökkenteni az állami beavatkozás mértékét, sőt, aktivizálni fogja a privatizációt - jelentette ki Vlagyimir Putyin.
Vágólapra másolva!

Az orosz miniszterelnök egy moszkvai beruházási fórumon egyebek között elmondta: véleménye szerint még korai lenne a válságkezelő programok megszüntetése, s a kormány a támogatásokat továbbra is azokra az iparágakra összpontosítja, amelyek leginkább megsínylették a kereslet csökkenését. Rámutatott, hogy jövőre csak a nyugdíjak emelése egybillió rubellel növeli majd a belső keresletet.

Putyin kijelentette, hogy a GDP idén várhatóan valamivel kevesebb mint 8 százalékkal csökken. Hozzátette, hogy ezt a következő években be kell majd hozni, s a felemelkedésnek teljesen új alapokon, a növekedés új tényezőire támaszkodva kell végbemenni, vagyis nem a pótlás tempója, hanem a minősége a fontos. Azt mondta, a kormány most a kiút stratégiáján dolgozik, amely lényegében a 2010-től megvalósítandó modernizációs törekvéseket összegzi.

Putyin arról is szólt, hogy az idei inflációt a tavalyi 12 százalék után a kormány 2012-re 5-7 százalékra szándékozik visszaszorítani. Úgy vélte, a szigorúan inflációellenes vonal követése a kormány egyik legfontosabb feladata.

Hangsúlyozta a konzervatív költségvetési politika fontosságát, s kilátásba helyezte, hogy 2012-re 3 százalékra csökkent a költségvetés hiánya. Idén tíz éve először várható hiány az orosz költségvetésben, az előrejelzések szerint 8 százalék. Ezt Putyin azzal indokolta, hogy a bevételek csökkenése ellenére a kormány vállalta a kiadások növelését egyrészt a válságtünetek enyhítése érdekében, másrészt hogy teljesítse az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit. Azt mondta, az idei deficit nem jelent veszélyt, de már jövő évtől keményen törekedni fognak a hiány csökkentésére.

A kormányfő végül kijelentette: Oroszországnak van elegendő forrása a rubel és a pénzügyi rendszer megvédelmezéséhez. Elmondta, hogy Oroszország valutatartalékai 400 milliárd dollárt tesznek ki, s ezt tovább szándékoznak növelni.