Elkészült az eddigi legérzékenyebb csillagászati kamera

Vágólapra másolva!
Egy új kanadai CCD detektor annyival érzékenyebbé tette a Mont-Megantic Obszervatórium 1,6 méteres távcsövét, mintha annak átmérője kétszeresére nőtt volna. Az új érzékelő iránt a NASA és más intézmények is érdeklődnek.
Vágólapra másolva!

A kanadai Université de Montréal szakemberei minden korábbinál érzékenyebb digitális érzékelőt fejlesztettek ki. A CCD kamerák közé tartozó detektor a felületére érkező fény hatására apró elektromos impulzust ad le, amelyből a sugárzás intenzitására következtetnek. Az ilyen detektorok egyik fő problémája a magas zajszint: az érzékelőből nem csak a beérkezett sugárzás vált ki elektromos impulzusokat.

Olivier Daigle doktorandusz (Centre de Recherche en Astrophysique du Québec), a Photon Etc. nevű céggel együtt olyan CCD érzékelőt fejlesztett ki, amelyből sokkal erősebb impulzus keretében érkezik a jel, ha azt elektromágneses sugárzás éri. A másodpercenként 25 gigabyte adatmennyiséget leadó detektorral közel 500-szor pontosabban lehet a jel intenzitását megállapítani, mint a hagyományos kamerákkal. A műszerben így sokkal jobb a jel/zaj arány, ami halványabb objektumok megfigyelését teszi lehetővé.

Az új detektor elsőként a Mont-Megantic Obszervatóriumban áll munkába, ahol a jobb érzékenység révén annyival halványabb objektumokat is meg tudnak figyelni, mintha az 1,6 méteres távcső átmérőjét kétszeresére növelnék. Az új detektorból már a NASA, a University of Sao Paulo és egy Chilébe távcsöveket szállító európai-kanadai konzorcium is rendelt. A szakemberek a detektornak nem csak csillagászati, hanem orvosdiagnosztikai alkalmazásán is dolgoznak.