Vágólapra másolva!
Csődbe mehet a világ egyik legismertebb fegyverének számító AK-47, ismertebb nevén a Kalasnyikov gyártója - értesült a Spiegel.
Vágólapra másolva!

Csődeljárást indíthatnak az orosz Izhmash Arms társaság ellen, a Kalasnyikovokat gyártó cég ugyanis 8 millió rubellel (40 millió forint) tartozik egy helyi vállalkozónak, a partner pedig megunta a várakozást, és a bírósághoz fordult.

A Spiegel cikke szerint az AK-47-eseket jegyző vállalat a fegyverbiznisz visszaesése és a Kalasnyikovok folyamatos hamisítása miatt szenved. Az 1947-ben megálmodott Kalasnyikov amúgy az egyik legsikeresebb orosz termék, a fegyvert ugyanis 60 állami hadseregben rendszeresítették, és ezzel bőven piacvezető az automata fegyverek piacán.

A fegyverexport visszaesését jól mutatja, hogy míg 2007-ben csaknem 11 milliárd dollár értékben vettek külföldiek orosz gyártású fegyvereket, addig tavaly már csak 3,5 milliárd dollár jutott erre a célra - a jelek szerint e Kalasnyikov sem kivétel.

Az 1807-ben alapított Izhmash Arms mostani anyavállalata az orosz fegyverkereskedelmi monopóliummal rendelkedő Roszoboronexport. A mostani ügyet tovább bonyolítja, hogy politikai szál is van benne: a csőd kimondását a kevéssé ismert Gremikha nevű társaság kéri, a cég mögött pedig a Andrej Markin, egy ismert nacionalista politikus áll - írja a Spiegel.