A Facebookot pereli a játékok ősellensége

Vágólapra másolva!
Negyven millió dollárra pereli Jack Thompson, a videojátékok engesztelhetetlen ellensége a Facebookot. A hivatása gyakorlásától eltiltott ügyvéd az őt gúnyoló csoportok miatt kér kártérítést a közösségi oldaltól.
Vágólapra másolva!

Kevés barátot szerzett az elmúlt években Jack Thompson a videojátékosok között. A floridai kamarából kizárt ügyvéd az elmúlt években az erőszakos vagy szexet tartalmazó programok támadójaként híresült el. Az aktivista támadta a Grand Thef Auto sorozatot, a Bully nevű iskolai terrorról szóló játékot, a Mortal Kombat verekedős játékokat a bennük felfedezhető felnőtt tartalom miatt. Az ügyvéd nem visszafogott stílusáról volt híres, a GTA-t gyilkos szimulátornak nevezte

A Thompson utálatában egymásra találó emberek többek között a Facebookon találnak egymásra, egészen vicces csoportokat alakítva. A legszórakoztatóbb talán az a csapat, amelyik szerint a probléma megoldásának első lépése az ügyvéd képen törlése egy Atari 2600 őskonzollal. Az ötlet meglepően népszerű, a csoport 213 tagot számol, amivel messze megelőzi az átlag 10-20 emberes Thompson fanklubokat.

Van persze olyan is, aki komolyan gondolta a tettlegességet. Az ügyvéd felpofozásáért ötven dolláros fejpénzt is kínáltak már. A bizonyító erejű YouTube videó bemutatása után a tettes PayPalen kapta volna meg a pénzt. A felhívásra mutató linket a Facebook eltávolította az oldalról.

A per várhatóan nem vezet eredményre, teljesen valószínűtlen, hogy a Facebook kénytelen lenne fizetni a felhasználók által létrehozott tartalmak sértő volta miatt. Az IDG hírszolgálatat által megkérdezett Parry Aftab kiberbiztonsági szakértő szerint a hatályos amerikai törvények szerint a közösségi oldalak semmivel sem tartoznak több felelősségel az ilyen zaklatások miatt, mint a telefontársaságok a vonalaikon zajló hívásokért.