Vágólapra másolva!
Ken Lewis, a Bank of America vezérigazgatója az év végén távozik posztjáról, pedig egy éve még a Wall Street hősének kiáltották ki - jelentette a Reuters.
Vágólapra másolva!

Alig egy éve Lewis még a Wall Street hőse volt, miután mindössze két nap alatt tető alá hozta a Merrill Lynch & Co felvásárlását, ezzel mentve meg a bankot a biztos csődtől. Ez volt életem legnagyobb üzleti lehetősége - mondta akkor Lewis. Úgy tűnt, ez lesz a csúcsa a Bank of Americánál töltött nyolcéves pályafutásának. Ehelyett az állásába került. "Csak idő kérdése volt" - véli a Campbell Harvey, egyetemi professzor.

Fél évvel a Countrywide Financial Corp. jelzáloghitelező cég felvásárlása után a Bank of America tőzsdefelügyeleti és államügyészi vizsgálatok kereszttüzében találta magát. A fő kérdés az volt, hogy Lewis miért nem tájékoztatta előbb a részvényeseket a Merill veszteségeiről, és arról, hogy a Merill 3,3 milliárd dollárnyi bónuszt készül kiosztani alkalmazottai között. A vizsgálatok nehéz helyzetbe hozták a bankot, de leginkább mégis a vezérigazgató tekintélyét tépázták meg.

Végül a fúzió teljes befejezésére, valamint tőkeemelésre kötelezték a bankot. Amikor ezt bejelentették, a Bank of America részvényei 50 százalékot zuhantak. Ez 2008. szeptember 28-án történt - egyidőben a Lehman Brothers bukásával.

Lewis 2012-ig, 65. születésnapjáig szeretett volna a bank élén maradni, vagy legalább addig, amíg a bank kész nem lesz visszafizeti az adófizetők pénzét (45 milliárd dollárt), amit a kormánytól a TARP (Troubled Asset Relief Program) banksegítő program keretében kapott. Az események végül korábbi távozásához vezettek, de saját bevallása szerint a döntés teljes mértékben az övé volt. Érzésem szerint a munka, ami nyolc évre lekötött, már a végéhez ért. - nyilatkozta Lewis.

A bank szempontjából Lewis visszavonulása felettébb kedvező, mivel a közvélemény egyértelműen Lewis személyét teszi felelőssé a hibákért, így tiszta lappal tudnak majd indítani. A Bank of America részvényei a bejelentés után 1,4 százalékot emelkedtek.

Ami Lewis utódát illeti, személye egyelőre ismeretlen. A jelöltek értékelése még folyik, a vezérigazgatói széknek nincs biztos várományosa. "Igazán meglepő, hogy nincs még jelöltjük. De a Bank of America elmúlt egy-két éve amúgy is egy 'film niorhoz' hasonlít."- véli David Hendler, a CreditSights elemzője.

A hír más aspektusból is fontos: annak a jele is lehet, hogy más, hasonló súlyú hibákat elkövető bankvezérek pozíciója sem olyan biztos, mint eddig látszott. Az elemzők Vikram Pandit, a Citigroup vezetőjének helyzetét érzik a legingatagabbnak.