Függetlenedik az USA-tól a netcímek rendszere

Vágólapra másolva!
A Egyesült Államok a jövőben nagyobb teret enged más országok számára a világháló fejlesztésében és üzemeltetésében az internetes címeket felügyelő szervezetben egy szerdán bejelentett kormányzati megállapodás nyomán.
Vágólapra másolva!

Az internetcímek felügyeletét végző ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) amerikai non-profit szervezet egy olyan megállapodást írt alá az amerikai kereskedelmi minisztériummal, amely a jövőben a korábbinál nagyobb befolyást biztosít majd a külföldi országoknak a domainnevekhez, domainvégződésekhez kapcsolódó ügyekben.

Az amerikai szaktárcával kötött, 11 évre szóló megállapdást megújító egyezmény nyomán az ICANN működése függetlenebbé válik az Egyesült Államoktól, bár a kereskedelmi minisztérium továbbra is képviseltetni fogja magát a szervezet tanácsadó testületeiben. A non-profit szervezet elnök-vezérigazgatója, Rod Beckstrom nyilatkozatai szerint a héten megkötött megállapodás jelentős lépést jelent afelé, hogy az ICANN valóban nemzetközivé váljon. A jövőben a szervezet működését háromévente fogják áttekinteni és értékelni az illetékes bizottság, melyben nem csupán az amerikai kormányzat, hanem független szakértők és más országok képviselői is képviselve lesznek.

Az ICANN üzemelteti egyebek mellett az internetes címek működéséért felelős DNS-rendszert, illetve ez a szervezet felelős a domainnevek rendszeréért is, és itt döntenek arról is, hogy például a .com, .hu mellett milyen domainvégződéseket, vagy az arab számok és a román betűk mellett egyéb - például ázsiai - nyelvekben használatos karakterek is elérhetővé váljanak a netcímekben.

A szervezetet korábban számos kritika érte amiatt, hogy az USA túl nagy befolyást gyakorol felette, pedig statisztikák szerint a világháló mintegy 1,7 milliárdosra taksált felhasználói táborának csupán 15 százaléka él Amerikában. Néhány hónapja az Európai Unió is az ICANN függetlenné tételét indítványozta, s a szerdán bejelentett változásokat is üdvözölte, mondván a megállapodás egy jelentős lépés egy országoktól teljesen függetlenül működő szervezet létrehozása felé.

Az amerikai kereskedelmi minisztériumnak egy másik, az internetes címzési rendszer műszaki működtetésére vonatkozó szerződése is van az ICANN-nel, ez azonban csak 2011-ben fog lejárni.