Fico: 100 milliót kell visszafizetni az EU-nak

Vágólapra másolva!
Szlovákiának mintegy 100 millió eurót kell majd visszafizetnie az EU-alapokból az előző kormány hibái miatt - jelentette ki a szlovák kormányfő pénteken Pozsonyban. Robert Fico szerint az Európai Unió korábban - még 2005-ben - figyelmeztette a Mikulás Dzurinda vezette kormányt a hiányosságokra, de az nem tett semmit azok felszámolására. Miután a támogatásokat már felhasználták, az összeget a jelenlegi kormánynak kell előteremtenie a költségvetés tartalékából.
Vágólapra másolva!

"Ez egy olyan kiigazítás, amellyel meg kell birkóznunk" - mondta Fico ez sajtóértekezleten. Fico szerint az előző kormány nagyon alacsony szakmai szinten készítette elő az uniós projekteket, és nem voltak megfelelőek az ellenőrző mechanizmusok sem.

A TA3 szlovák hírtelevízió a hét elején azt jelentette, hogy a pénzt az áttekinthetetlen és megkérdőjelezhető pályázatok miatt kell Szlovákiának visszafizetnie. Az Európai Unió átvilágító bizottságának különösen a szerződésekhez csatolt különféle kiegészítésekkel szemben voltak kifogásai, s ezeket a kiegészítő megállapodásokat többnyire nem ismerték el. Angyal Béla, a közbeszerzési hivatal főnöke azt mondta, hogy a problémák egy része a jelenlegi kormánynál is fennáll.

A hírtelevízió úgy tudja: a problémák a 2004-2006-os időszakok érintik, ami azt jelenti, hogy a politikai felelőséget értük még a korábbi, Mikulás Dzurinda vezette kormánynak kell vállalnia. Ivan Miklos, volt pénzügyminiszter a televíziónak nyilatkozva elismerte, hogy valós problémákról van szó.