Vágólapra másolva!
Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint az Ecofin, vagyis az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek pénteki tanácskozásának egyik legfőbb eredménye az, hogy akár már a 2009 októberi Ecofin-értekezleten döntés születhet az európai bankrendszer ellenőrzésért felelős uniós felügyeleti szisztéma megalapításáról.
Vágólapra másolva!

"A közös európai felügyeleti rendszer azért szükséges, mert az uniós szinten működő pénzügyi vállalatok csak ilyen pénzügyi felügyelettel ellenőrizhetőek, erről nincs vita, csak technikai egyeztetések folynak majd a jövőben. Bízunk benne, hogy már az októberi Ecofin-ülésen döntés születik a közös felügyelet felállításáról, arról, hogy milyen összetételben, milyen előírások alapján álljon fel, működjék az európai intézmény" - tette hozzá Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter legalább ilyen fontosnak tartotta, hogy az Ecofin is arra az álláspontra helyezkedett: az európai bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő, az európai bankok tőkemegfelelése 9 százalék fölött van.

Oszkó beszámolt arról, hogy a tanácskozáson szóba került: mikor lehet az egyes uniós országoknak felhagyniuk a gazdaságélénkítő programokkal. Az uniós pénzügyminiszterek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy amíg a gazdasági kilábalás nem mutatkozik tartósnak, addig szükség van a gazdaságélénkítő intézkedésekre.

Várhatóan 2011 lesz az az év, amikor a stabilizáció után növekedés indulhat be az unióban, nyilvánvaló, hogy minden országnak saját intézkedéscsomagra van szüksége, de a munkanélküliség kezelése, a növekedési potenciál megteremtése, illetve a pénzügyi stabilitás megőrzése, megteremtése uniós szintű intézkedéseket igényelhet - összegezte Oszkó Péter.