Vágólapra másolva!
A Pakson zajló Marx György emlékverseny hetedik fordulójában Almási Zoltán sötéttel nyert a német Georg Meier ellen. Nyolcszoros bajnokunk az újabb győzelemmel megőrizte egypontos előnyét. Hét forduló utáni eredményével átlépte a bűvös 2700 Élő-pontos küszöböt. Az indiai Surya Ganguly  kihasználta az azeri Eltaj Safarli nagy hibáját. A paksi házirangadó, Ács Péter és Berkes Ferenc partija 100 lépésben lett remi. A női viadalon a vezető Vajda Szidónia a lengyel Joanna Majdan hathatós segítségével megmenekült a vereségtől. Gara Tícia elkerülte a lépésismétlést, másodszor is kikapott az orosz Julia Kocsetkovától. Tartja az ötven százalékot Tóth Lili.

Almási Zoltán rivális elleni fontos győzelemmel tartja vezető pozícióját. A német Georg Meier a katalán megnyitású partiban kis előnyt ért el, de sötétet igazi veszély nem fenyegette. Meier egypontos hátránya miatt elkerülte a döntetlenhez vezető lebonyolítást, de túlértékelte esélyeit. Almási felfedett támadás lehetőséggel megvédte szabadgyalogját, majd bástyája betörése eldöntötte a játszma sorsát. Nyolcszoros bajnokunk a nyeréssel a virtuális listán átlépte az áhított 2700 Élő-pontos küszöböt, 2707 pontnál tart.

Az indiai Surya Ganguly gyengére sikerült rajtja után biztosan őrzi második helyét. Az azeri Eltaj Safarli alaposan benézte a kötést, minőséget, majd pár lépésben játszmát is vesztett. Alaposan meggyötörte egymást a két paksi sakkozó, Ács Péter és Berkes Ferenc. A végjátékban először Berkes került előnybe, majd rontása után Ács próbált nyerésre játszani, végül 100 lépés után kötöttek békét.

A 7. forduló párosítása:
Ács Péter (magyar, 2550) - Berkes Ferenc (magyar, 2663) döntetlen (Caro-Kann védelem, 100)
Georg Meier (német, 2664) - Almási Zoltán (magyar, 2685) 0 -1 (Katalán megnyitás, 49
Sarya Ganguly (indiai, 2634) - Eltaj Safarli (azeri, 2587) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 35)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán 5,5 pont
2. Surya Ganguly 4,5
3-4.Berkes Ferenc és Georg Meier 3,5
5. Eltaj Safarli 2,5
6. Ács Péter 1,5

A 8. forduló párosítása:
Berkes - Ganguly
Safarli - Meier
Almási - Ács

A női viadalon nehéz perceket élt át Vajda Szidónia. Kicsit rosszabb végjátékban nem kerülte el a további cseréket, és a gyalogvégjátékban a lengyel Joanna Majdan többször is fonalas nyerést hagyott ki. Gara Tícia mélyen tudása alatt játszik. Az orosz Julia Kocsetkova ellen elkerülte a lépésismétléses remit, de elnézte, hogy vezérét egy gyaloglépés elzárja királyának védelmétől. A nyílt h vonalon felvonult bástyákkal szemben már nem volt védelme. Tóth Lili a nyitás után kicsit jobban állt, majd rontott állásán. Az ukrán Jevgenyija Doluhanova azonban gyalogelőnyével nem tudott mit kezdeni, remi lett a játszma.

A 7. forduló eredményei:
Tóth Lili (magyar, 2171) - Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341) döntetlen (Vezércsel, 53)
Joanna Majdan (lengyel, 2361) - Vajda Szidónia (magyar, 2375) döntetlen (Olasz megnyitás, 60)
Julia Kocsetkova (orosz, 2305) - Gara Tícia (magyar, 2364) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 39)

A verseny állása:
1. Vajda Szidónia 5 pont
2. Julia Kocsetkova 4
3-4. Jevgenyija Doluhanova és Tóth Lili 3,5
5. Joanna Majdan 3
6. Gara Tícia 2

A 8. forduló párosítása:
Doluhanova - Kocsetkova
Gara - Majdan
Vajda - Tóth