Vágólapra másolva!
Pakson egy fordulóval a VII. Marx György-emlékverseny befejezése előtt Almási Zoltánt és Vajda Szidóniát már győztesként ünnepelhették. Almási Zoltán világossal taktikai bonyodalmakban gazdag, érdekes partiban remizett Berkes Ferenccel. A paksi nagymester a zárónapon a második helyért küzd. Döntetlen lett a német Georg Meier és az indiai Surya Ganguly játszmája. Ács Péter remiszéria után kikapott az azeri Eltaj Safarlitól. A női tornán Vajda Szidónia az ukrán Jevgenyija Doluhanova elleni remivel célba ért. Gara Tícia nyerésével javított a tabellán elfoglalt pozícióján.

Pakson másodszor lett tornagyőztes Almási Zoltán. 2005-ös elsősége után 2007-ben eltaktikázta magát, fölöslegesen kockáztatott. Idén magabiztos játékkal győzött, a második félidőben kissé vissza is vette a tempót. Berkes Ferenc ellen másodszor is remizett, igazán szórakoztató volt játszmájuk, a bonyodalmak végül lépésismétléses remivel végződtek.

Az indiai Surya Ganguly sötéttel kiremizte a német Georg Meirt, s ezzel Berkes Ferenccel holtversenyben másodikként várhatja a befejező fordulót. Négy vereség, majd négyes remiszéria után Ács Péter ismét vesztett. Az azeri Eltaj Safarli első győzelmének örülhetett.

A 9. forduló eredményei:
Almási Zoltán (magyar, 2685) - Berkes Ferenc (magyar, 2663) döntetlen (Caro-Kann védelem, 29)
Ács Péter (magyar, 2550) - Eltaj Safarli (azeri, 2587) 0-1 (Szicíliai védelem, 53)
Georg Meier (német, 2664) - Surya Ganguly (indiai, 2634) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 35)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán 6,5 pont
2-3. Berkes Ferenc és Surya Ganguly 5
4. Georg Meier 4,5
5. Eltaj Safarli 4
6. Ács Péter 2

Az utolsó forduló párosítása:
Berkes - Meier
Ganguly - Ács
Safarli - Almási

A női nagymesterversenyen Vajda Szidónia a szicíliai védelem elleni kedvenc c3-as változatával remizett az ukrán Jevgenyija Doluhanovával. A sorozatos cserék után Doluhanova futópárral egy darabig próbálkozott, Szidónia a döntetlennel megnyerte a versenyt. Gara Tícia harmadik győzelmével elkerült az utolsó helyről. Tóth Lili a benoni védelem bonyodalmaiban sokáig jól állta a sarat, időkontroll után, már egyszerűbb állásban többször is hibázott.

A 9. forduló eredményei:
Vajda Szidónia (magyar, 2375) - Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)
Tóth Lili (magyar, 2171) - Gara Tícia (magyar, 2364) 0 - 1 (Benoni védelem, 66)
Joanna Majdan (lengyel, 2341) - Julia Kocsetkova (orosz, 2305) döntetlen (Szicíliai védelem, 28)

A verseny állása:
1. Vajda Szidónia 6,5 pont
2. Julia Kocsetkova 5
3. Jevgenyija Doluhanova 4,5
4. Gara Tícia 4
5-6. Tóth Lili és Joanna Majdan3,5

Az utolsó forduló párosítása:
Doluhanova - Majdan
Kocsetkova - Tóth
Gara - Vajda