Jövőre is recessziót jósol a Fitch a letteknek

Vágólapra másolva!
A zuhanásszerű idei gazdasági visszaesés után még jövőre is mély recessziót és deflációt jósol Lettországban a Fitch Ratings, amely a befektetési szint alatti lett küladósi osztályzatot megerősítő keddi londoni elemzésében a valutaleértékelés és a politikai felfordulás kockázatára is felhívta a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte: megerősíti a "BB plusz" szintű, hosszú távú, spekulatív kategóriájú szuverén lett devizaadós-besorolást, valamint a helyi valutában fennálló államadósság "BBB mínusz" szintű - a befektetésre ajánlott közepes sáv alsó szélén lévő - osztályzatát. Ezekre a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Fitch az ehhez fűzött elemzésben 2009-re 18 százalékos, jövőre 4 százalékos gazdasági visszaesést jósolt Lettországnak, kiemelve, hogy az ingatlanárak esnek, a banki eszközminőség romlik, a munkanélküliség növekszik. A cég szerint "nehéz példákat találni arra", hogy bármely országban ilyen jelentős recesszió valutaleértékelés és/vagy politikai felfordulás nélkül végbement volna. A hitelminősítő kiemeli: 2007 augusztusa óta négyszer minősítette vissza a lett adósosztályzatot.

Az uniós tagországok közül csak Lettországnak és Romániának van befektetési kategória alatti szuverén osztályzata. A Fitch mellett mindkét országot a Standard & Poor's is a spekulatív "BB" besorolási sávban tartja.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz", a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot.

Nemrég még mindhárom cég negatív kilátást tartott érvényben a magyar besorolásokra, a Standard & Poor's azonban a maga részéről a múlt héten ezt stabilra javította, a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeire hivatkozva.