Vágólapra másolva!
A vártnál csaknem háromszor nagyobb, akár hárommilliárd euró veszteséget is elszenvedhet az idén a világ egyik legnagyobb gépjárműipari beszállítója, a német Robert Bosch konszern - írta keddi számában a Handelsblatt.
Vágólapra másolva!

A német lap üzleti körökből származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a Magyarországon több mint 7 ezer főt foglalkoztató vállalat magas beosztású menedzserei a tavasszal valószínűsítettnél közel háromszor nagyobb veszteségre számítanak, mert az év közepére várt tartós piaci javulásnak egyelőre nincsenek jelei.

A Bosch gondjai jórészt a legfőbb üzletág, a gépjárműtechnika visszaeséséből származnak, amit nem képes ellensúlyozni az ipari berendezésekkel, az épületgépészettel és a fogyasztási cikkekkel foglalkozó ágazatok teljesítménye, a több mint 100 éves vállalat történetében így az idei lesz az egyik legnehezebb év, és az első a második világháború utáni korszakban, amelyet veszteséggel zár - írta a Handelsblatt. A cég nem kommentálta hivatalosan a német üzleti-politikai lap írását.

Tavaly éves szinten 87 százalékkal csökkent a világszerte 280 ezer főt foglalkoztató konszern nyeresége, de a veszteséget még sikerült elkerülni. Az adózás előtti eredmény az egy évvel korábbi 3,8 milliárd euróról 940 millió euróra esett vissza, a bevétel 2,6 százalékkal 45,1 milliárd euróra csökkent.

A világméretű válság nyomán már 40 nagy gépjárműipari beszállító jelentett fizetésképtelenséget a Handelsblatt beszámolója szerint. A Bosh viszonylag jól tartja magát, de az autógyártók forgalmában az idei évben várható 20 százalékos csökkenés, és a haszongépjármű-gyártók 50 százalékos visszaesése a stuttgarti központú óriáscéget is nehéz helyzetbe hozta. A válság ráadásul akkor tört ki, amikor a Bosch éppen milliárdos beruházásokba fogott bele.

A krízis előtt a vállalat arra készült, hogy megveti a lábát egyebek között a turbótöltők és a napkollektorok piacán. A türingiai Ersol Solar Energy AG felvásárlására például több mint egymilliárd eurót fordítottak, további 500 ezer eurót pedig egy napelem modulokat gyártó üzem felépítésére - írta a Handelsblatt.

A Bosh vezérigazgatója, Franz Fehrenbach szeptember közepén bejelentette, hogy a bevétel az idén 15 százalékkal 38 milliárd euróra csökkenhet és "komoly veszteséggel" zárhatják az évet, ezért 10 ezer embert el kell bocsátani, 100 ezren pedig rövidített munkaidőben dolgoznak majd. Fehrenbach szerint a cég teljesítménye csak 2011 után éri el a 2007. évi, vagyis a válság előtti szintet.