Megint jó napot zárt a Wall Street

Vágólapra másolva!
A múlt heti kedvezőtlen hangulat után második napja emelkedtek kedden a New York-i értéktőzsde vezető indexei. A tőzsdék szárnyalását az ausztráliai központi bank nagy meglepetést keltő kamatemelési döntése, a dollár gyengülése, továbbá az arany és más nyersanyagok árának növekedése okozta a szakértők szerint.
Vágólapra másolva!

A New York-i börze fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 131,50 ponttal, 1,37 százalékkal erősödött, és 9731,25 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 35,42 ponttal, 1,7 százalékkal emelkedett, 2103,57 ponton zárt. A S&P 500-as mutató 14,26 pontos, 1,37 százalékos növekedés után 1054,72 ponton fejezte be a napot.

A nyertesek közül kiemelkedett a 3,5 százalékkal dráguló Alcoa (acél- és alumíniumipar) és a Newmont Mining bányatársaság papírja, de az olajár emelkedése az Exxon Mobil részvényét is megdobta 1,6 százalékkal - írta összegzésében a Bloomberg.

A hírügynökség által megszólaltatott egyik szakértő megfogalmazása szerint a piac "emelkedni akar", a befektetők felkészültek a korábban vártnál jobb harmadik negyedévi gazdasági adatokra. Optimizmusukat ugyancsak táplálja az ausztráliai kamatemelés, amely az első konkrét jele a válság enyhülésének.