Befutók és bukták az új évadban

Vágólapra másolva!
Múlt vasárnap - a Three Riversszel - megvolt a tévés évad utolsó premierje is az Egyesült Államokban, legalábbis ami az országos adókat illeti. Ideje rendet rakni az új sorozatok között, bemutatunk hát tízet - ötöt a legjobbak, ötöt a legrémesebbek közül, szubjektíven, de azért figyelembe véve más tévés honlapok véleményét is.
Vágólapra másolva!

A legjobbak

Modern Family

A Metacritic nevű honlap egységes szempontrendszer alapján összeállított listáján az ABC újonca, a Modern Family kapta a legtöbb pontot, százból 86-ot. A szitkomba már csak húzóneve, Ed O'Neill (az Egy rém rendes család Al Bundyja) miatt is érdemes belepillantani: a színész egy hatvanas éveiben járó férfit alakít, aki elvesz egy feleannyi idős latin-amerikai nőt, és ezzel egy gyerek is a nyakába szakad. Az alkotók ezzel a felállással egy lehetséges családmodellt mutatnak be, amit két másikkal ellenpontoznak: megvizsgálnak egy minden tekintetben átlagos családot, valamint foglalkoznak egy meleg párral is, amely örökbe fogad egy vietnami gyereket.

Forrás: ABC

* * *

The Good Wife

A Metacriticen szintén jó pontszámot (77-et) ért el a The Good Wife, melyet a Post Gazette ki is nevezett az évad legjobb drámájának. A történet középpontjában egy politikusfeleség áll, akinek a férje - szexbotrányai és korrupciós ügyei miatt - börtönbe kerül, így a nő kénytelen helytállni több fronton is: visszamegy dolgozni ügyvédként, miközben a család összes gondja is a nyakába szakad. A főszerepet a Vészhelyzet Hathaway nővérkéje, vagyis Julianna Margulies alakítja - nálunk legfeljebb emiatt lehetne nézett a sorozat, a súlyos téma, a társadalomábrázolás mikéntje okán viszont nem férne be a kilences sávba.

Forrás: CBS

* * *

Archer

Szintén nem egy főműsoridős sorozat, viszont annál érdekesebb: animációs akciókomédia egy kémről, aki James Bond módjára bánik a nőkkel és az autókkal, csak épp az akciókban nem annyira ügyes - mellesleg pedig anyuka pici fia. A szervezetet ugyanis, ahol Archer dolgozik, annak édesanyja irányítja, így kerülhetett hősünk a legmenőbb kémek közé. A sztorit feldobja, hogy - nem annyira bonyolult, de élvezetes, látványos - animációval készült, a dialógusok pedig egészen jól vannak megírva.

Forrás: Sorozatjunkie

* * *

Flash Forward

A Lost utódja az ABC-nél, amelyet már most eladtak körülbelül száz országba. A Flash Forward misztikus alaphelyzete szerint a világ összes lakója egyszerre vakul meg 2 perc 17 másodpercre, és ez idő alatt mindenkinek furcsa víziói támadnak a jövőről - ami persze fenekestül felforgatja az életüket. Az ötlet egy kanadai sci-fi író, Robert J. Sawyer fejéből pattant ki - a szerzőnek magyarul is jelentek meg elbeszélései például a Galaktikában. A sorozat körül az írói és produceri teendőket egy összeszokott páros, David S. Goyer és Brannon Braga látják el: nekik köszönhetjük A küszöb című sci-fi szériát.

Forrás: ABC

* * *

Glee

A Miami Herald szerint a Kés/Alatt alkotója, Ryan Murphy új agymenése az évad legjobb sorozata. Igaz, az író-producer visszavett kicsit a tempóból, a plasztikai sebészek aberrált világa helyett ezúttal egy középiskolai kórust mutat be a nézőknek - maga az ötletgazda úgy nyilatkozott a váltásról, hogy provokatív munkái után szeretne egy olyan komédiát készíteni, amely az egész családot szórakoztatja. A Glee-vel ez talán sikerült is - bár az egyéni hangvételből azért maradt valami -, még ha a komikus jelenetek mellett dráma is akad bőven, no meg persze jó sok dal.

Forrás: Fox