Vágólapra másolva!
Magyar cég volt az első, amely környezetszennyezési egységet klímatőzsdén értékesített. A kibocsátás csökkentésére szolgáló rendszer újítása olyan, mintha "egy régen várt részvényt vezettek volna be a tőzsdére".
Vágólapra másolva!

Megtörtént a világ első tőzsdei ERU kibocsátási egység tranzakciója a múlt héten. Az ügylet keretében a magyar Vertis Zrt. 11,95 eurós egységenkénti áron értékesített 1000 ERU kibocsátási egységet az amszterdami Climex klímatőzsdén keresztül.

Mindeddig többnyire EUA és CER típusú kibocsátási egységek forogtak a klímatőzsdéken, ERU kibocsátási egységek eddig csak tőzsdén kívüli kereskedésben cseréltek gazdát 2009 áprilisi megjelenésük óta.

"A tranzakció jelentősége úgy jellemezhető, mintha egy régen várt részvényt vezetnének be egy tőzsdére" - mondta Baráth Barna, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója. Jelen pillanatban ugyanis csak korlátozott mennyiségben érhetők el ERU kibocsátási egységek a piacon. Ezeket az egységeket azonban a jelenlegi kereskedés többségét kitevő EUA egységek mellett a mostani piaci árakon számítva olcsóbb alternatívaként használhatják fel az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében megfelelésre kötelezett vállalatok."

A Vertis 2001 óta meghatározó szereplője a kibocsátási egységek nemzetközi kereskedelmének és több kibocsátási egység tőzsdei kereskedésének bevezetésében játszott már úttörő szerepet. A magyar cég az amszterdami Climex kibocsátás-kereskedelmi tőzsde közép-kelet-európai képviselője és rész-tulajdonosa.

"A tranzakció fontos mérföldkő számunkra. Nagyon elégedettek vagyunk azzal, hogy elősegítettük az első tőzsdei ERU ügylet lebonyolítását," - nyilatkozta Axel Posthumus, a Climex ügyvezető igazgatója.

Az ERU (Emission Reduction Unit) egységek az idei évben jelentek meg a nemzetközi kibocsátás-kereskedelmi piacokon. Ezek olyan kibocsátás-csökkentési kreditek (egységek), amelyek a Kiotói Jegyzőkönyv által meghatározott Együttes Végrehajtás (JI) kibocsátás-csökkentő projektekből származnak, amelyek színtere főként Közép- és Kelet Európa. A JI projektek többsége az utóbbi néhány hónapban került abba a fázisba, amikor az ezekből származó kibocsátás-csökkentési krediteket az adott országok kormányai kiadják a projektek tulajdonosainak, így a szakértők várakozásai szerint egyre több ERU egység fog megjelenni a nemzetközi piacokon.