Vágólapra másolva!
Az euróövezet 16 gazdaságának összterméke (GDP) 0,2 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az év első három hónapjához képest - közölte az Eurostat szerdán. Az uniós statisztikai hivatal szerint éves összevetésben 4,8 százalékkal csökkent az euróövezeti GDP.
Vágólapra másolva!

Az adatok rosszabbak a vártnál, főként azért, mert a háztartások fogyasztása és a kereskedelem teljesítménye az előzetesen becsültnél szerényebb volt, közölte az Eurostat, amely korábban 0,1 százalékos negyedéves szintű, és 4,7 százalékos éves visszaesését valószínűsített.

A gazdasági teljesítmény csökkenésének üteme ugyanakkor a lefelé módosított végleges számok tükrében is lassulni látszik, hiszen az első negyedévben még 2,5 százalékkal, 2008 utolsó negyedévében pedig 1,8 százalékkal zsugorodott az eurót használó uniós övezet gazdasága, rendre negyedéves összevetésben.

Országok szerinti bontásban az éllovas Szlovákia, az euróövezet újonca 2,2 százalékos negyedéves szintű gazdasági növekedéssel. A zóna két legnagyobb gazdasága, Németország és Franciaország egyaránt 0,3 százalékkal bővült az április-júniusi időszakban az év elejéhez képest, és növekedő pályára állt Szlovénia (0,7 százalék), Portugália (0,3 százalék) és Görögország (0,2 százalék) is.

Írországban sikerült megfékezni a visszaesést, a GDP nagysága nem változott a január és március között előállítotthoz képest, Spanyolországban 1,6 százalékról 1,1 százalékra lassult a teljesítménycsökkenés, és a legrosszabb eredményt produkáló Finnországban is mérséklődött a hanyatlás (az év eleji 3,0 százalékról 2,6 százalékra).

Az Európai Unió egészére 0,3 százalékos visszaesést jelentett az Eurostat, az előzetesen kalkulált 0,2 százalékkal szemben. Az éves szintű visszaesés 4,9 százalék volt a második negyedévben, a korábban jelzett 4,8 százalék helyett.

Magyarországon az uniós statisztikai hivatal számítása szerint az előzetesen vártnál jobban alakultak a folyamatok: áprilistól júniusig nem 2,1 százalékkal, hanem 2,0 százalékkal esett vissza a gazdaság az év első három hónapjához képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 7,4 százalék helyett 7,3 százalékkal csökkent a GDP.

Az unió egészében a legnagyobb, 9,8 százalékos a második negyedévi GDP-csökkenést Litvániában tapasztaltak a brüsszeli statisztikusok. Ugyanekkor az Európai Unió legnagyobb partnerei közül az Egyesült Államokban 0,2 százalékos, Japánban 0,6 százalékos visszaesés volt. Éves szinten az Egyesült Államokban 3,3 százalékkal, Japánban 8,4 százalékkal csökkent a GDP.