Törökország nem ellenzi Párizs csatlakozását a Nabuccóhoz

Vágólapra másolva!
Ankara szívesen látna francia vállalatokat a Nabucco-gázvezetékben, biztosította a török elnök francia kollégáját pénteken Párizsban. Az Abdullah Gül török államfővel elköltött munkaebédjén Nicolas Sarkozy támogatásáról biztosította a Nabucco projektet, és reményét fejezte ki, hogy a Gaz de France (GDF)-Suez teljes jogú tagként részt vehet benne - jelezte az elnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

A török elnök üdvözölte francia kollegája támogatását és azt mondta, hogy a francia vállalatokat szívesen látják a projektben, jelezve ugyanakkor, hogy a Nabuccót egy konzorcium irányítja, amelyben Törökország csak az egyik partner. A Nabucco nemzetközi konzorcium tagja jelenleg a magyar Mol mellett az osztrák ÖMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas és a német RWE.

A két államfő elismerte, hogy török részről eddig nehézségek mutatkoztak Franciaország részvételét illetően, de jelezték: új lapot nyitottak. A francia GDF korábban - még a Suezzel való egyesülése előtt - jelezte, hogy részt venne a projektben, de ezt Törökország sokáig ellenezte, miután a két ország viszonyát jelentősen megrontotta az 1915-ös örmény népirtás elismerése a francia parlamentben.