Vágólapra másolva!
Valamivel öt százalék fölé gyorsulhatott a múlt hónapban az éves összevetésű magyarországi infláció - jósolja a legtöbb londoni felzárkózó piaci elemző a szeptemberi inflációs adatok ismertetése előtt. Ez a várakozás azonban nem egyöntetű: a Cityben van olyan vélemény is, amely szerint folytatódhatott az infláció lassulása, mivel a gyenge kereslet miatt továbbra is mérsékelt az áfaemelés hatásának inflációs átszűrődése.
Vágólapra másolva!

Az MTI által előrejelzéseikben szemlézett nagy citybeli házak közül a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege "enyhe gyorsulást" vár a múlt hónapról: a cég elemzői 5,2 százalékos, teljes kosárra számolt éves fogyasztói inflációt valószínűsítenek.

Augusztusban a vártnál jóval alacsonyabb, 5 százalékos - az általánosan várt gyorsulás helyett az egy hónappal korábbihoz képest lassuló - tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlegénél szintén 5,2 százalékos éves magyarországi inflációt várnak szeptemberről az 5 százalékos augusztusi ütem után.

A JP Morgan jövőre 6 százalékos MNB-kamatmélypontot vár. Egy korábbi elemzésében a ház úgy vélekedett, hogy a globális kockázatvállalási hajlam gyengülése esetén ennél alacsonyabb magyarországi jegybanki kamatszintnek már negatív átgyűrűző hatása lehetne a forintra.

A Barclays Capital befektetési csoport azonban ennél agresszívabb kamatcsökkentési előrejelzést tart érvényben: e cég londoni elemzői 5 százalékig csökkenő MNB-kamatot jósolnak 2010-re.

Ez a ház - a citybeli konszenzustól eltérően - 4,9 százalékra lassuló éves inflációt vár szeptemberre, azzal az indokkal, hogy a gyenge kereslet korlátozza az áfaemelés inflációs átszűrődését, és ez nagy valószínűséggel a dezinfláció folytatódását eredményezi.