Orosz-kínai energiaüzlet 3,5 milliárd dollárért

Vágólapra másolva!
Az orosz-kínai energiaipari és politikai kapcsolatok erősítését szolgáló, csaknem 3,5 milliárd dollár értékű megállapodásokat írtak alá a két ország üzletemberei és kormányilletékesei kedden Pekingben, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő látogatása alkalmával.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes közölte újságírókkal, hogy a Pekingben tartott orosz-kínai üzleti fórum keretében több tucat megállapodást írtak alá orosz és kínai vállalatok vezetői. Zsukov ezek között említett néhány nagy volumenű hitelmegállapodást: a kínai export-import bank és az orosz Vnyesekonombank között kötött félmilliárd dolláros hitelszerződést, illetve a kínai agrárbank és az orosz Vnyestorgbank között kötött kölcsönszerződést.

Az orosz miniszterelnök-helyettes elmondása szerint nyélbe ütöttek egy sor - többek között a közúti és a vasúthálózat fejlesztéséről szóló - infrastrukturális megállapodást. Az orosz és a kínai vasúttársaság az oroszországi gyorsvasútrendszer fejlesztésére vonatkozó együttműködési egyezményt kötött egymással, és több megállapodás született oroszországi építőipari vállalatok, egyebek mellett egy cement- és egy téglagyár építéséről.

Elemzők szerint ezenkívül várható az idén tető alá hozott, 25 milliárd dolláros "olajat-hitelért" szerződéshez hasonló gázmegállapodás aláírása is.

Az orosz miniszterelnököt mintegy száz üzletemberből álló delegáció kísérte el Kínába. A készpénz hiánya miatt gúzsba kötött orosz energetikai vállalatoknak nagy szükségük van a kínai tőkére, Pekingnek pedig jól jön az a lehetőség, hogy tovább diverzifikálhatja energiaforrásait. Az átfogó gazdaság válság és a változó piaci körülmények még nagyobb együttműködésre ösztönöznek, mivel az alacsonyabb európai kereslet miatt Oroszországnak újabb vevőket kell találnia olaj- és földgázkészletének értékesítésére.

Alekszandr Zsukov hangsúlyozta, hogy az említett megállapodások aláírása rendkívül fontos lépés a kétoldalú kapcsolatok megerősítésének folyamatában, különösképpen a gazdasági világválság közepette, amikor némileg csökkent a két ország közötti áruforgalom.

Az orosz miniszterelnök-helyettes közölte, Vlagyimir Putyin és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő keddi megbeszélésein várhatóan további kétoldalú megállapodásokat írnak alá, köztük egy kormányközi megállapodást arról, hogy a felek előzetesen értesítik egymást ballisztikus rakéták, illetve űrhordozó eszközök felbocsátásáról. A tervek szerint a felek megállapodást kötnek kulturális központok megalapításáról is.