Vágólapra másolva!
Az eddigi legnehezebb ellenfél vár a magyar válogatottra az U20-as világbajnokság elődöntőjében. A ghánai együttes hagyományosan jól szerepel a korosztályos viadalokon, és a mostani csapat is kiemelkedik a mezőnyből. A keretből már heten is bemutatkoztak hazájuk nagyválogatottjában, amely már kijutott a 2010-es vébére. Afrika bajnoka sokszor lő kapura, csatárai pedig szinte mindig kiugrásra készek.

Ghána ötödik alkalommal szerepel a 20 éven aluliak világbajnokságán, és eddig minden alkalommal bejutott a legjobb nyolc közé, kétszer döntőt is játszhatott (1993-ban és 2001-ben), de mindkét finálét elveszítette. A múltban olyan klasszisok képviselték az országot a junior vébéken, mint Samuel Kuffour, Michael Essien vagy Sulley Muntari, és akkor az 1993-ban még az új Pelének tartott, később azonban elkallódott Nii Odartey Lampteyről nem is beszéltünk.

A ghánaiak eddig 25 mérkőzést játszottak az U20-as vébéken, de a rendes játékidőben az elődöntőnél korábbi fázisban még sohasem kaptak ki. Ennek ismeretében meglepő volt, hogy a 2001-es ezüstérmet követően a korosztályos válogatott egészen mostanáig nem tudott kijutni a tornára, három világbajnokságot is kihagyott. A jelenlegi generáció viszont megint csak rendkívül tehetséges, amit két évvel ezelőtt, az U17-es világbajnokságon is bizonyított - ott ugyanis a csapat az elődöntőig jutott, ahol csak hosszabbításban kapott ki a későbbi aranyérmes Spanyolországtól. Abból a csapatból most öten vannak ott Egyiptomban, vagyis a keret jelentősen kicserélődött.

A világbajnokságra a ghánaiak kontinensbajnokként érkeztek: a korosztályos Afrika-kupa döntőjében Kamerunt győzték le 2-0-ra Ransford Osei duplájával. A csatár nem csak gólkirály lett a tornán, hanem őt választották meg a viadal legjobb játékosának is - a 2007-es U17-es világbajnokságon is csak egyetlen futballista szerzett nála több gólt. Most négy találatnál jár, de ezzel is csak a második legeredményesebb játékos a ghánaiaknál: csatártársa, Dominic Adiyiah ugyanis hatszor talált be, így ő vezeti a góllövőlistát.

A ghánaiak eddig 13 gólt szereztek a világbajnokságon, ebből tízet a csatárok. A maradék három találaton Mohammed Rabiu és André Ayew osztozik, vagyis a csapat összes gólja négy labdarúgó nevéhez fűződik. A magyar együttesnél viszont sokkal jobban megoszlik a gólszerzés feladata, hiszen eddigi 11 gólunkat hatan szerezték, csak Koman Vladimir és Németh Krisztián volt egynél többször eredményes.

A torna előtt Ayew volt a legismertebb a keret tagjai közül. A középpályás a génjeiben hordozza a tehetséget, hiszen édesapja nem más, mint a minden idők egyik legjobb afrikai játékosának tartott Abedi Pelé, akit háromszor is megválasztottak Afrika legjobbjának, és az Olympique Marseille-jel Bajnokok Ligáját is nyert. Ayew is az OM-nél kezdte pályafutását, párszor játszott is a felnőttek között, de jelenleg kölcsönben a másodosztályú Arles-ban futballozik. Viszont már 15-szörös nagyválogatott, ott volt a 2008-as Afrika-kupán is. Az Egyiptomban szereplő keretből rajta kívül hatan mutatkoztak már be a nagyválogatottban: a hátvédek közül Daniel Inkoom, Daniel Opare és David Addy, a középpályások közül Emmanuel Agyemang-Badu és Opoku Agyemang, valamint a csatár Ransford Osei.

Forrás: AFP

Nálunk az U20-as keret tagjai közül még senki sem lépett pályára a nagyválogatottban: Németh Krisztián ugyan a kispadra már leülhetett, de még nem vetették be a felnőttek között.

A ghánai válogatottból nyolcan futballoznak európai klubban, ám a francia Nice-ben szereplő Abeiku Quansah, a Real Madrid Castillában légióskodó Opare, a görög Panathinaikosz védője, Jonathan Mensah, és a holland Twente focistája, Osei ebben a szezonban még játszott egyesületében. A dán Randers játékosa, Addy, az FC Baselben focizó Inkoom, a norvég Fredrikstadot erősítő Adiyiah, valamint Ayew ugyanakkor rendszeresen szerepel klubjában, és ugyanez elmondható a katari Al-Szadd játékosáról, Agyemangról is.

Az átigazolásokkal foglalkozó internetes futballportál, a transfermarkt egyébként Ayewet taksálja a legtöbbre, 800 ezer euróra becsülve a piaci értékét, míg Inkoom az oldal szerint 750 ezer eurót érhet. A magyar válogatott legértékesebb focistája a transfermarkt szerint Németh Krisztián, aki félmillió eurót ér a nemzetközi futballbörzén, ha elfogadjuk a honlap értékelését.

Ghána a Dél-Korea elleni győzelemmel jutott az elődöntőbe:


A jelenleg a korosztályos válogatott élén álló szakvezető, Sellas Tetteh egy rövid ideig irányította a felnőtteket is, ám a szövetség végül inkább egy külföldi szakembert, a szerb Milovan Rajevacot bízta meg a nagyválogatott vezetésével. Tetteh korábban éveken keresztül volt az A csapat pályaedzője, és ilyen minőségében ott volt a 2006-os vébén is, miközben ő felelt a korosztályos csapatokért. Jól ismeri tehát a játékosait, és az egyiptomi tornára is rendkívül alaposan felkészült: a vébé előtt a csapat játszott Bulgáriában, edzőtáborozott Dohában, majd pedig Tunéziában.

Forrás: AFP

A ghánaiak legerősebb csapatrésze a támadósor, eddig minden meccsükön szereztek legalább két gólt - viszont kapott találat nélkül csak az angolok ellen úszták meg. Jellemző, hogy rendkívül gyakran próbálkoznak kapura lövéssel: az öt mérkőzésen 42 alkalommal találták az ellenfél kapuját, ezzel az élen állnak a tornán; a második helyezett (holtversenyben Brazíliával) éppen a magyar csapat 39 próbálkozással .

A két rendkívül erőszakos csatáruk állandó veszélyt jelent a kapura, góljaik nagy részét vagy kiugratásból (amivel nagyon gyakran próbálkoznak, erre utal, hogy már 21 alkalommal állították meg őket lesen - ebben is listavezetők a vébén), vagy pedig a szélről laposan belőtt labdákból érték el. Utóbbiban nagy szerepük van a sokat felfutó szélsőhátvédeknek, akik viszont így a védekezésben nem jeleskednek annyira. A negyeddöntőben a Koreai Köztársaság ellen mindkét gólt egy jobb oldali beívelést követően, fejesből kapták, a védelmük tehát a levegőben sebezhető, ráadásul ellenünk az eddig egyetlen percet sem mulasztó középhátvéd, Jonathan Mensah (aki csak névrokona a nagyválogatott John Mensahnak) eltiltás miatt nem játszhat. Az is érdekes, hogy Ghána rúghatta a legtöbb szögletet a tornán, szám szerint 39-et, de egyiket követően sem tudott gólt szerezni.

www.global-soccer.eu