Válsághíradó: gyengülő forint, kedvező inflációs adat, amerikai válságper

Vágólapra másolva!
A pesszimista nemzetközi hangulat kedden rosszul érintette a forint árfolyamát, nem tudta viszont a mélybe lökni a pesti tőzsdét. Az infláció mérsékeltebbnek bizonyult, mint az elemzők várták, miközben a világpiacon újabb rekordra drágult az arany. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A KSH az augusztusi ipari termelés részletes számait közli szerdán. Az előzetes adatok drasztikus, csaknem 20 százalékos visszaesést mutattak 2008 azonos időszakához képest.

Külföldön is várható néhány fontos statisztika megjelenése, így Nagy-Britanniában a szeptemberi kiskereskedelmi forgalomról, valamint a munkanélküliségi helyzetről. Az Eurostat az eurózóna augusztusi ipari termeléséről jelenteti meg a legfrissebb adatokat.

Ez történt kedden

A kedvezőtlen befektetői hangulatban kedden veszített értékéből a magyar deviza, kora este 269,50 forint körül mozgott az euró árfolyama.

A BUX viszont több mint 1 százalékkal erősödött - a vezető részvények közül a Mol szerepelt a legjobban, 4,3 százalékkal drágult.

A KSH szerint kedvezően alakult a szeptemberi infláció, a fogyasztói árindex 4,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Továbbra is a GDP 3,8 százalékát kitevő, 992,4 milliárd forintos államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium erre az évre.

Egy felmérés szerint a válság hatására csökkent a magyarországi munkavállalók fizetési igénye.

Adócsökkentést és növekedésorientált pályát javasol Magyarországnak a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz és az IMF volt közgazdásza, Kenneth Rogoff.

Meghaladta a 100 milliárd forintot az egészségbiztosítási alap hiánya az év első kilenc hónapjában, és túllépés van a gyógyszerkasszában is, ezért a gyógyszergyártóknak és -forgalmazóknak ki kell egészíteniük a gyógyszerbüdzsét.

Bíróság elé álltak a válság kezdetén összeomló két befektetési alapot kezelő menedzserek, akár 20 év börtönt is kaphatnak.

A dollár további gyengülése nyomán új rekordra (unciánként 1063,60 dollárra) emelkedett kedd délelőtt az aranyár Londonban.

Megszabadul a tajvani részlegétől az amerikai AIG biztosító: a vevő a Primus Financial Holdings, a vételár 2,15 milliárd dollár.