Alacsonyan tartja Japán az alapkamatot

Vágólapra másolva!
A japán jegybank 0,1 százalékon hagyta alapkamatát, javított a japán gazdaság kilátásaira vonatkozó megítélésén szerdán.
Vágólapra másolva!

A Bank of Japan monetáris politikai tanácsa két napos ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően egyhangúlag a kamattartás mellett döntött. A kamatot tavaly decemberben csökkentették 0,3 százalékról 0,1 százalékra a gazdasági fellendülés ösztönzése érdekében.

"A japán gazdaság megindult a fellendülés útján.Növekednek a beruházások, növekszik az export és az ipari termelés, javul a készletállomány és megindult a világgazdasági fellendülés is, különösen a fejlődő térségekben" - írja a döntés indoklását tartalmazó közlemény.

Japán az április-júniusi periódusban - egy éves csökkenést követően - az első alkalommal ért el szerény mértékű negyedéves GDP növekedést. A munkanélküliség azonban továbbra is rekord közeli magasságban van és a bérek is csökkenő tendenciát mutatnak.

A Bank of Japan nem hozott döntést az idén korábban bevezetett hitelezési szükségintézkedések további sorsáról. A vállalati hitelfelvétel megkönnyítését követően az elemzők arra számítottak, hogy a jegybank az intézkedések visszavonása, vagy mérséklése mellett dönt, beleértve a jegybanki váltó- és vállalati kötvény vásárlásokat is.

A jegybank a japán gazdaság folyamatos javulására számít, de számos olyan bizonytalansági tényezőt lát a globális gazdasági fellendülés alakulásában és a nemzetközi pénzpiacok helyzetében, amelyek kisiklathatják a növekedést és tovább csökkentheti az árakat.

A volatilis élelmiszer árakat nem követő japán fogyasztói árindex rekord mértékben, 2,4 százalékkal csökkent augusztusban éves bázison. Az index hat egymást követő hónapban csökken és ez elhúzódó deflációs szakaszra utal.