Földgázt talált a Mol Pakisztánban

Vágólapra másolva!
A Mol szerdán a BÉT honlapján bejelentette, hogy újabb (negyedik) gáz- és kondenzátum felfedezést ért el a Pakisztán Northern Western Frontier tartományában lévő Tal blokkban.
Vágólapra másolva!

A Maramzai-1 kút termelése napi 1,1 millió köbméter gáz és napi 228 köbméter kondenzátum - közölte a Mol. A termelési adatok a későbbiekben savazásos rétegserkentés révén jelentősen javulhatnak. A mostani elemzés után a konzorcium további részletes vizsgálatokat végez a készletek mennyiségének és gazdasági potenciáljának felmérésére.

Ebben a blokkban 1999 óta folyik szénhidrogén-kutatás, melyet egy, az Oil and Gas Development Co. Ltd, a Pakistan Petroleum Limited, a Pakistan Oilfields Ltd és a Government Holdings cégekből, valamint a Molból - mint operátorból - álló konzorcium végez. A Molnak ebben a konzorciumban 10 százalékos részesedése van.

A kutatási tevékenység eredményeként az első szénhidrogén-felfedezést 2002 decemberében érték el (a Manzalai-1 fúrás). A 2003-ban végzett szeizmikus mérések után a konzorcium úgy döntött, hogy 2004-ben egy újabb kutatófúrást mélyít le (Makori-1 fúrás). A fúrás sikeresnek bizonyult, a Mol a felfedezést 2005 januárjában jelentette be. A Mol harmadik gáz- és kondenzátum felfedezését a TAL blokkban (Mami Khel-1 kút) 2008 márciusában érte el.