Vágólapra másolva!
A napokban nyújtja be a parlamentnek a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéről szóló törvényjavaslatot a kormány. Ezt Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Tóbiás József elmondta, a törvényjavaslatban szerepel a pénzügyi stabilitási tanács létrehozása, ebbe a kormány, a jegybank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), illetve a fogyasztóvédelmi szervezetek is küldhetnek tagokat.

A testület egyetértési jogot kapna a PSZÁF banki ügyfelek védelmét biztosító rendeletalkotási jogköréhez.

A törvényjavaslat egyik célja a jogbiztonság erősítése az egyenlő bánásmód elve mentén, azaz sem a bankok, sem az ügyfelek rovására nem lehet a másik féllel szemben eljárni - hangsúlyozta a szocialista politikus.

Hozzátette: az előterjesztés emellett szolgálja még a pénzügyi közvetítő rendszer további erősítését, illetve azt, hogy a felügyeleti jogkörök kibővüljenek újabb fogyasztóvédelmi szempontokkal. Emellett - fűzte hozzá - a PSZÁF az elképzelések szerint egyéni ügyfélproblémák kezelésére is kapna jogköröket.

Tóbiás József kiemelte: a javaslatok nem a populizmus jegyében születtek, a szocialistáknak nem feladata - ellentétben más pártokkal -, hogy üres szólamokkal állami garanciát vállaljanak mindenkire nézve, függetlenül attól, hogy miként vált valaki adóssá.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: terveik között szerepel, hogy felemeljék a kilakoltatások időkorlátját a jelenlegi 90 napos értékesítésről.

Tóbiás József közölte: a frakció tárgyalt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselőivel az állami tulajdonú társaságok takarékosabb működéséről szóló törvénytervezetről, és az egyesület javaslatait elfogadták.