Megtört a tőzsdei lendület New Yorkban

Vágólapra másolva!
A Johnson and Johnson csalódást keltő gyorsjelentésének nyomán gyengüléssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei kedden, egyéves csúcsról csúszva vissza. A legrosszabbul a pénzügyi és az egészségügyi ágazat papírjai jártak.
Vágólapra másolva!

A New York-i tőzsde Dow Jones ipari átlaga (DJIA) 12,32 ponttal, azaz 0,12 százalékkal 9873,48 pontra csökkent kedden. Hat nap után megtört az S&P index növekedése, a mutató értéke 2,64 ponttal, azaz 0,25 százalékkal 1073,55 pontra csúszott vissza.

A tőzsdemutatók már a kereskedés kezdetekor gyengültek a Johnson & Johnson amerikai egészségügyi-kozmetikai cég csalódást okozó negyedéves eladási adatára, amely felerősítette a vállalati eredmények alakulásával kapcsolatos befektetői bizonytalanságot. A 2,4 százalékkal gyengülő J&J vártnál kisebb, a tavalyi harmadik negyedévhez képest pedig 5,3 százalékkal szerényebb eladási adata azt jelzi a szakértők szerint, hogy mérséklődik a lakossági költés.

A nap vesztesei közé tartozik a pénzügyi szektor. Az alaphangot az adta, hogy vásárlásról tartásra rontotta a Goldman Sachs részvényének minősítését a Meredith Whitney ágazati elemző cég. A Goldman Sachs zárás előtt 1,5, míg a Bank of America 1 százalékos mínuszban járt. A csőd szélén lévő CIT Group 13 százalékkal értékelődött le, miután kiderült, hogy elnök-vezérigazgatója, Jeffrey Peek az év végén távozni szándékozik hivatalából.

Ugyancsak rosszul szerepeltek az egészségbiztosítók, miután a washingtoni szenátus pénzügyi bizottsága áldását adta az amerikai egészségügyi rendszer átalakítására. A UnitedHealth Group és az Aetna egyaránt 3 százalékot veszített értékéből.

"Nagyon szép felfutást láthattunk az elmúlt hetekben, most valószínűleg a nyereségrealizálás időszaka következik. Érezhető némi idegesség a piacon" - mondta a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett egyik befektetési szakember.