Az IMF küldöttsége elhalasztotta romániai látogatását

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztotta a román gazdasági helyzet és a Románia által az IMF-el szemben vállalt kötelezettségek áttekintésére irányuló, soron következő bukaresti látogatását a belpolitikai válság miatt - jelentette be csütörtökön Traian Basescu román államfő.  
Vágólapra másolva!

Az államfő megnevezte Lucian Croitorut, a Román Nemzeti Bank kormányzójának tanácsadóját miniszterelnök-jelöltnek, és felkérte kormányalakításra. Az ellenzék Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét javasolta miniszterelnök-jelöltnek, de ezt a megoldást Basescu elutasította, ezért a belpolitikai válság elhúzódni látszik.

Az államfő közölte, hogy az IMF bejelentette: csak azt követően érkezik egy küldöttsége Bukarestbe, hogy felmérje a román gazdaság helyzetét, ha megalakul a következő kormány, amely immár teljhatalommal rendelkezik. Jelenleg ugyanis csak korlátozott hatáskörű az Emil Boc által vezetett ügyvivő kabinet, amely kedden bukott meg parlamenti bizalmi szavazáson.

Basescu szorgalmazta, hogy mielőbb alakuljon meg az új kormány, hiszen Románia súlyos gazdasági helyzetét csak tovább rontja a politikai bizonytalanság. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia számára létfontosságú az IMF szervezésében kötött csaknem 20 milliárd euró értékű készenléti hitel következő két részletének a lehívása. Az idén előbb 1,5 milliárd eurót kellene lehívnia Romániának az IMF-től, majd az Európai Bizottság által az ország rendelkezésére bocsátott alapokból kellene felhasználnia még 1 milliárd eurót.

Basescu szerint nagy szüksége van Romániának a 2,5 milliárd euróra, amelyből nagyrészt az államháztartási hiányt kell fedezni. Az államfő egy nappal korábban kijelentette, hogy a két részlet lehívásának az elmulasztása azzal a veszéllyel járhat, hogy az év utolsó hónapjaiban nem tudják kifizetni a közalkalmazottak bérét és az állami nyugdíjakat.

Románia márciusban kötött az IMF szervezésében egy csaknem 20 milliárd euró értékű, két évre szóló többoldalú készenléti hitelmegállapodást. Az IMF küldöttsége legutóbb augusztus elején mérte felé a romániai helyzetet, és a felek a GDP legfeljebb 7,3 százaléknak megfelelő nagyságú idei államháztartási hiányban állapodtak meg.