Elégedettek az országgal a befektetők

Vágólapra másolva!
Minőségi szolgáltatást kapnak Magyarországon a nemzetközi beruházók - áll az Ernst & Young tanulmányában. Az idén végzett felméréséből az is kiderül, hogy hazánk egyik legnagyobb vonzereje a felkészült, jó minőségű munkaerő és a megbízható távközlési szolgáltatás, továbbá elégedettek a befektetők a közlekedési és logisztikai infrastruktúrával, valamint az oktatás színvonalával is.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi tanácsadó cég első Közép-Európáról és Magyarországról készített elemzése szerint hazánkban tavaly egyre több nagyobb hozzáadott értékű, stratégiai tevékenységet folytató vállalat fektetett be. Ez a terület a beruházások immár 42 százalékát tette ki. A felmérés kitér arra is, hogy Magyarország a második legvonzóbb célpont Közép-Kelet-Európában a kutató és fejlesztő központok telepítésére.

Ugyanakkor hazánk ipari gyártótevékenysége továbbra is kiemelkedő a régióban: csak az autóiparban 2,7-szeresével nőtt az új munkahelyek száma 2007 és 2008 között. A gyárak mellett logisztikai központok is települtek hazánkba, amely tovább erősíti Magyarország regionális központ jellegét.

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség előrejelzése szerint a közeljövőben a kis tőkeigényű, de sok, jellemzően kvalifikált munkahelyet teremtő szolgáltató típusú beruházások előretörésére lehet számítani. Az ITD Hungary jelenleg is tizenegy szolgáltatató központ letelepítéséről tárgyal, amennyiben mind hazánkat választja befektetése helyszínéül, úgy mintegy háromezer új munkahely létesülhet.

Annak ellenére, hogy az elemzők 2011 előtt nem jósoltak növekedést a gyártó iparágak területén, az ITD Hungary által kezelt befektetői projekteknél 2009 szeptembere óta egyértelmű élénkülés figyelhető meg az autóipar és az elektronika területén.

Az Ernst & Young felmérése rámutat arra is, hogy bár a gazdasági válság hatására Közép-Kelet-Európában is öt százalékkal csökkent a külföldi befektetések száma, a megkérdezettek a régiót tartják a legvonzóbb befektetési célpontnak, megelőzve Kínát, Indiát, Oroszországot és Brazíliát.

A válság a régióban leginkább az elektronikai ipart (-13 073 munkahely), az informatikai ágazatot (-4 521 munkahely) és az autóipart (-3 348 munkahely) sújtotta, ahol jóval kevesebb új munkahely jött létre, mint a megelőző évben.

Az elemzés készítői szerint a már letelepedett befektetők sokkal jobban bíznak Magyarországban: a jelen lévő nemzetközi vállalatok fele további beruházásokat tervez hazánkban. A nemzetközi befektetők jobban bíznak hazánkban, mint Portugáliában, Belgiumban, Franciaországban, vagy akár Németországban.

A külföldi befektetők ugyanakkor komoly elvárásokat is megfogalmaztak elsősorban a magyar jogszabályokkal és az adózással szemben. A cégek szerint nagyobb rugalmasságra, átláthatóságra és kiszámíthatóságra kell törekedni.