Kamatdöntés, megugró forint a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
Vágtak a kamaton, megugrott a forint, jól zárt a BUX, éves csúcson zártak az amerikai és a nyugat-európai részvények hétfőn. Nem zárja ki a sődöt a Lada gyártója, Bajnai szerint a halasztgatás miatt mélyült el a válság, Sarkozy gratulált Magyarország bátorságához, tejalap készül az Unióban, de Gráf nem elégedett - válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A magyar bruttó átlagbér augusztusi alakulását teszi közzé reggel a KSH kedden. Délután megjelenik az amerikai termelői árindex és közlik a megkezdett házépítések számának szeptemberi alakulását. Tőzsdezárás után hozzák nyilvánosságra az ABC hírcsatorna lakossági felmérésének eredményét.

A várakozásoknak megfelelően, 50 bázisponttal 7 százalékra csökkentette a magyar kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A forint erősödéssel reagált a lépésre. Ha hinni lehet az elemzői jóslatoknak, akkor egy éven belül akár 6 százalék alá kerülhet a kamat, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Erősödött a forint a bankközi devizapiacon hétfőn kora délután, a térséggel szemben javuló bizalom és a várakozásoknak megfelelő mértékű jegybanki kamatvágás hatására. Öt előtt tíz perccel 264,80 forinton állt az euró. Négy órakor még 265,74 forinton állt a jegyzés, szemben a péntek délután négy órai 267,45 forinttal.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 266,29 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 21 404,27 ponton zárt hétfőn.

Bajnai szerint a halasztgatás miatt lett ennyire súlyos a válság Magyarországon, a miniszterelnök a szembenézést tartja a legfontosabbnak - közölte a kormányfő az OECD-nek tartott ismertetésében.

A parlamenti képviselők hétfőn 334 igen szavazattal és 1 tartózkodással kihirdették a Nabucco-gázvezetékről szóló nemzetközi megállapodást.

Nicolas Sarkozy gratulált a gazdasági válságkezelés területén "Magyarország bátorságához", felvetette a befektetők biztonsága garantálásának kérdését, valamint hangsúlyozta a szélsőségek elleni küzdelem fontosságát mindkét országban - mondta Bajnai Gordon a francia elnökkel folytatott hétfői megbeszélését követően.

Bajban a családi gazdálkodók

Sok családi gazdálkodó a pénzügyi ellehetetlenülés határára sodródott, már az esedékes hiteltörlesztéseit sem tudja fizetni - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Minőségi szolgáltatást kapnak Magyarországon a nemzetközi beruházók - áll az Ernst & Young tanulmányában. Az idén végzett felméréséből az is kiderül, hogy hazánk egyik legnagyobb vonzereje a felkészült, jó minőségű munkaerő és a megbízható távközlési szolgáltatás, továbbá elégedettek a befektetők a közlekedési és logisztikai infrastruktúrával, valamint az oktatás színvonalával is.

Az utóbbi hónapokban alacsony akvititás jellemezte a budapesti irodapiacot, legutóbb három évvel ezelőtt adtak bérbe olyan kevés irodaterületet, mint a harmadik negyedév során. A kérdéses időszakban a budapesti irodák ötöde állt üresen, erre 2003 óta nem volt példa.

A jövő évi agrárköltségvetés terhére 280 millió eurós tejalap létrehozását javasolja az Európai Bizottság az uniós tagországok nagy része és az Európai Parlament nyomására - jelentette be hétfőn a testület. A válságban lévő uniós tejágazat rövid és hosszú távú jövőjéről hónapok óta folyik a gondolkodás az uniós szerveken belül a gazdák tiltakozó akciói közepette. Gráf nem elégedett.

Éves csúcson zárt Amerika és Nyugat-Európa

Csaknem egy százalékos erősödéssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde vezető indexei. Több mint egy éve nem zárt ilyen magas értéken a három fő mutató.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,6 százalékos emelkedéssel 1026,11 ponton, tavaly október 3-ika óta legmagasabb szinten végzett. A nyugat-európai tőzsdezáráskor a New York-i részvénypiacok fő mutatói egy százalék körüli emelkedésen álltak.

Döntöttek az európai uniós tagországok mezőgazdasági miniszterei hétfőn arról, hogy előkészített, lefagyasztott baromfitermékeket felolvasztva, frissként árulni nem lehet - jelentette be Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a luxembourgi értekezletet követően az MTI-nek nyilatkozva hétfőn.

A Ladákat gyártó AvtoVAZ nem zárja ki a csődöt - mondta Oleg Lobanov, a konszern pénzügyi alelnöke hétfőn újságíróknak, hozzátette azonban: a csőd nem a cég leállítását, hanem a hitelezőktől való védelmét jelenti.

Hétfőn 14 havi csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára New Yorkban. Ebben a gyenge dollár, valamint az hír játszott szerepet, hogy Kolumbia szeptemberi kávéexportja 49 százalékkal visszaesett éves szinten.