A Mozilla kiakadt az ábécésorrendtől

Vágólapra másolva!
Elégedetlen a Mozilla felhasználói élményért felelős szakembere a Microsoft által javasolt böngészőválasztó képernyővel. Jenny Boriss szerint a mostani terv az alig 2,6 százalékos elterjedtségű Safarinak kedvez. 
Vágólapra másolva!

Jenny Boriss blogján hosszú bejegyzésben ismertette, miért tartja rossz ötletnek a browserválasztó oldalt, és miért különösen rossz a programok mostani sorrendje. Boriss szerint a felhasználók az ikonok és a hozzájuk tartozó egy soros ismertető szöveg alapján nem tudnak tájékozott döntést hozni.

A választóképernyő mostani tervei szerint a felhasználók először az öt legnépszerűbb böngészőt - Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox és Opera - látnák ábécésorrendbe rendezve. Aki a további 12 alternatív böngésző közül szeretne választani, az kénytelen lesz görgetni a listán. A szakember szerint a mostani elrendezés két programnak kedvez: az Internet Explorernek, mert annak az ikonját ismerik a felhasználók, és a Safarinak, mert az az első a listán.

Forrás: [origo]

A szakember Asa Dotzlerre, a Mozilla közösségi fejlesztésért felelős igazgatójára hivatkozva leírja, hogy a netezők többsége akadályként fogja értékelni a böngészőválasztó képernyőt. Ilyen esetekben pedig az emberek azt teszik, ami a leggyorsabban elhárítja az akadályt. Az ilyesfajta problémamegoldás pedig pont ellentétes a választóképernyő céljával: a felhasználók nem választanak, hanem a leggyorsabban végigkattingatnak a telepítésen.

Kilóg-e a lóláb?

A szavazórendszerek vizsgálata, illetve az olvasásvizsgálatok mind azt mutatják - írja Boriss - hogy az a lista első pár helye komoly előnyt biztosít az ott szereplőknek. A nyugati kultúrákban nevelkedett emberek az olvasást és a lap átnézését a bal felső sarokban kezdik, így hatalmas előnyhöz jut a csupán 2,6 százalékos piaci részesedésű Safari.

A szakember szerint a mostani dizájnon úgy lehetne javítani, ha az első öt javaslat véletlenszerű sorrendben jelenne meg. Jó lenne az is, ha az eddig alapértelmezett Internet Explorert kihagyva elterjedtség szerint szerepelnének a browserek - írja a blogbejegyzés. Ebben az esetben a sort a Firefox nyitná, majd a Chrome, Opera, Safari követné, és a végén kullogna az Internet Explorer. Boriss harmadik javaslata szerint a piaci részesedés arányában lehetnének a böngészők elsők a véletlenszerű listán.

Keménykezű lesz az EU

Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa korábban úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a böngészőválasztó képernyő alkalmazása azonnali, és közvetlen hatást gyakorol majd a browserek piacára. Kroes utalt rá, hogy valószínűsíthetően nem minden riválisnak lesz megfelelő a Microsoft által felkínált megoldás, ám ő csak a jogos, komolyan vehető kritikákat veszi majd figyelembe az észrevételek kiértékelésekor.