Vágólapra másolva!
Az augusztusi emelkedés után szeptemberben ismét csökkentek az ipari termelői árak Németországban. A szövetségi statisztikai hivatal keddi közleménye szerint az árak 0,5 százalékkal maradtak el az augusztusitól. Elemzők is csökkenésre, de csupán 0,1 százalékosra számítottak.
Vágólapra másolva!

Az árak változása így ismét az utóbbi 12 hónap tendenciájához igazodik. Az augusztusi emelkedést megelőzően, júliusban 60 éve nem látott mértékben, havi szinten 1,5 százalékkal, éves összevetésben 7,8 százalékkal estek az ipari termelői árak Németországban.

Szeptemberben az éves szintű csökkenés rekord közeli ütemre gyorsult, 7,6 százalékos volt, az augusztusi 6,9 százalék után.

Az ipari termelői árakat elsősorban az energia árának változása mozgatja. Szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal, tavaly szeptemberhez képest 16,4 százalékkal volt olcsóbb az energia Németországban.

Az ipari termelői áraknak nincsen közvetlen hatásuk az általános árszintre, változásuk azonban némi időeltolódással a fogyasztói árakban is megmutatkozik.