Vita az iparűzési adó változtatása körül

Vágólapra másolva!
Aggályosnak tartja a fővárosi önkormányzat adóügyekkel foglalkozó ügyosztálya az iparűzési adóban jövőre várható változásokat. Kifogásaik leginkább az adóhoz kapcsolódó fizetési könnyítéseket érintik, melyekről a jövőben már nem a helyhatóságok, hanem az APEH dönt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Több mint háromezer mini-adóhatóság létét veszélyezteti, hogy a települési önkormányzatoktól az APEH veszi át az iparűzési adóval összefüggő feladatokat. Ennek első lépéseire már jövőre sor kerül, 2011-től pedig teljesen központosítottá válik az ügyintézés.

A Népszabadság szerint az önkormányzatoknál elég nagy az ellenállás az új módival szemben. Többnyire a bevételeiket féltik, attól tartanak, hogy megrövidíti a település kasszáját az áttétel, amit az APEH megjelenése hoz a rendszerbe. A központi adóhatóság szerepe ugyanis nem korlátozódik pusztán arra, hogy a rendes adóbefizetést átfolyassa a helyhatóságokhoz. Hanem a jogszabályok felhatalmazzák, hogy fizetési könnyítésekről is döntsön, ha ilyen kérelemmel fordulnak hozzá. A fővárosi önkormányzatnál az erről szóló rendelkezést egyenesen aggályosnak tartják.

A jövő év csonka lesz a tekintetben, hogy a 2009-ről szóló bevallásokat még a helyhatóságok intézik, az APEH csak az év második felétől kezdi el átvenni a feladatokat (bár az önkormányzatoknak már január 31-ig adatokat kell szolgáltatniuk az APEH-nek). A munka egy része tehát elkerül az önkormányzatoktól, ám ez nem jelenti azt, hogy csökkenne az adóügyekkel foglalkozók létszáma. A fővárosban legalábbis úgy látják, hogy 2010-ben szóba sem kerülhet létszámcsökkentés vagy a dolgozók átszervezése más területekre. A fővárosnál jelenleg 154 munkatárs tartozik az adóügyosztályhoz - írja a Népszabadság.