Gazdát cserél a londoni Gatwick repülőtér

Vágólapra másolva!
A pénzügyei helyrerakására és a brit versenyhatóság felhívására eladja a BAA a Gatwick Airportot, London második legnagyobb repterét. A vevő a Global Infrastructure Partners, amely 75 százalékban már birtokolja a Londonban a Temze mellett fekvő City Airportot.
Vágólapra másolva!

A BAA vállalat bejelentette, hogy 1,51 milliárd fontért (2,47 milliárd dollárért) eladja a londoni utasforgalmat kiszolgáló Gatwick Airportot. A világ legnagyobb légikikötő-üzemeltetője azzal indokolta a döntést, hogy az összeget adósságának törlesztésére fogja fordítani. Az ár része egy 55 millió fontos tétel, amely a jövőbeli utasforgalom függvényében realizálódik.

A vevő a Global Infrastructure Partners 5,64 milliárd dolláros befektetési alap, amelyet a Credit Suisse Group és a General Electric irányít. A több jelentkezőt megelőző cég vételár-ajánlata a várt 1,3 milliárd fontot felülmúlja. A befektetési alap az energiaipart, a hajózást és a hulladékgazdálkodást kisegítő infrastruktúrákba is beruház, valamint ő birtokolja londoni City Airport 75 százalékát.

Korábban 2 milliárd fontot szerettek volna látni a Gatwick eladásából, de ez az ár irreálisnak minősült, mivel egyrészt csökken a forgalom a reptéren, másrészt a vevők a válság idején nehezebben juthatnak hitelhez, amely eltántorított több vevőt is - írja a Wall Street Journal.

Márciusban a brit versenyhatóság utasította a BAA-t, hogy adja el három repterét a meglévő hétből. Ezek közé tartozott a Gatwick és a Stansted is. A hatóság szerint versenykorlátozó volt a BAA piaci részesedése. A társaság eleget tesz a felhívásnak, sőt, már a hatósági vizsgálat előtt bejelentette, hogy megválik a Gatwicktől. Mostantól a Heathrow és a többi reptér fejlesztésére fognak koncentrálni - tette közzé a cég.