Helyi pénzt vezetnének be Gyulán

Vágólapra másolva!
Helyi pénz bevezetésével lehetne kilábalni a válságból a gyulai Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete (BAÉSZ) szerint - írta a Békés Megyei Hírlap hétfőn.
Vágólapra másolva!

Kásler Árpád, a gyulai központú szervezet elnöke elmondta: a pénz bevezetésének célja, hogy a helyi fogyasztást összekösse a helyi termeléssel. Így akár egy nagyobb nemzetközi válság estén is védettséget biztosítana a helyi pénz.

Az elnök szerint a helyi pénz bevezetésének megvannak úgy az Európai Unióban, mint Magyarországon a jogi feltételei. Hozzátette: nálunk azonban a legnehezebbek a bevezetés feltételei, mert a helyi pénz fedezetének a jelenlegi szabályozás szerint száz százaléknak kell lennie forintban. Más államokban ezzel szemben elegendő néhány százaléknyi fedezet.

Kásler szerint a használatával elkerülhetők, vagy legalábbis minimálisra csökkenthetők az olyan spekulációs ügyletek is, melyek akár egy-egy nemzeti valutát is romba döntetnek, megingathatnak.

A helyi pénznek sem célja, sem hivatása kiváltani a nemzeti pénzt. Óriási előnye, hogy nincs kamata, ezért nem érdemes parkoltatni" - olvasható a Békés Megyei Hírlap hétfői számában.