A büdzsé puhítását bírálja Kopits

Vágólapra másolva!
A kormánytöbbség több helyen fel kívánja puhítani az általa 2008-ban elfogadott költségvetési felelősségi törvényt - erre figyelmeztetett a jövő évi költségvetés bizottsági vitájában a költségvetési tanács (kt) elnöke kedden. Kopits György a tartalékok átcsoportosítására tett módosító indítványokat bírálta élesen, továbbá azt, hogy az állami vállalatok veszteségét mégsem akarják a büdzsé hiányaként elszámolni. Az illetékes államtitkár szerint csak módszertani véleménykülönbségről van szó.
Vágólapra másolva!

"Ne próbáljuk meg a kiskapukat kihasználni, és főleg újabb kiskapukat beépíteni" - kérte a képviselőket Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a 2010-es büdzsé tervezetéhez benyújtott módosító indítványokról készített véleményük ismertetésekor.

Bírálatának középpontjában azok a javaslatok álltak, amelyek szerinte visszalépést eredményeznének a költségvetési felelősségről tavaly megalkotott törvényhez képest. A jogszabály célja az, hogy a büdzsét átláthatóbbá tegyék, a kt-t is ez a törvény hozta létre. A testület most attól fél, hogy a "trükközésre lehetőséget adó" büdzsé tovább rontja az elmúlt években amúgy is leromlott hitelességet.

Az egyik visszalépési pont a kt szerint az, hogy eltörölnék azt a tavalyi előírást, amelynek értelmében az állami tulajdonú vállalatok eredményét a következő évben költségvetési tételként kell elszámolni: a nyereséget bevételként, a veszteséget hiányként. A kormánypárti képviselők azt javasolják, hogy a vállalatok idei csaknem 23 milliárdos veszteségével mégse növeljék a jövő évi hiányt - ez önmagában majdnem egytized százalékponttal nyomná meg a GDP-arányosan 3,8 százalékra tervezett deficitet.

Súlyos szavakkal illeti a kt a tartalékok átcsoportosítására - mindkét oldalról, de főképpen a Fidesz részéről - tett javaslatokat. A céltartalék - és nem csak most, hanem már korábban is - "valójában alkudozási tartalék", arra szolgál, hogy a költségvetés végleges formájának kialakításakor az egyezkedések áldozatává váljék - fogalmazott Kopits György.

A kormánytól független, az Országgyűlésnek jelentő kt szerint a 2011-2012-re vonatkozó hiány legalább 0,7 százalékponttal magasabb lesz, mint ahogyan azt a kormány előrejelzi. A kt ezért további egyensúlyjavító intézkedéseket tart szükségesnek.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára szerint legfeljebb "módszertani" eltérés van a kt és a PM véleménye között. A középtávú előrejelzés csak "kitekintés", a közgazdász szakmában is jelentős különbségek vannak a prognózisokban - mondta Katona Tamás. A költségvetési felelősség felpuhítására vonatkozó általános aggodalomra az államtitkár nem reagált.