Vágólapra másolva!
Az EU 10 kelet-európai tagországa együttesen 4,2 százalékos GDP csökkenést szenved el az idén, jövőre pedig egy százalékos szerény növekedésre számíthat - írja a Világbank szerdán kiadott negyedéves jelentésében.
Vágólapra másolva!

A Világbank szerint ingatag és egyenetlen lesz a térség gazdasági állapotának javulása. A pénzintézet strukturális reformok bevezetését sürgeti az érintett országokban a gazdaság megerősítése érdekében.

Rendszeres negyedéves jelentésében a Világbank rámutat, hogy a térség már túljutott a visszaesés mélypontján, de középtávú kilátásai eléggé borúsak, és hosszú ideig eltarthat, mire visszatérnek a lehetőségeiknek megfelelő szintre.

2011-re a térség GDP-növekedési üteme elérheti a 3,6 százalékot, ami még mindig kevesebb a 2008-as 3,9 százaléknál és messze elmarad a 2007-es 6 százalék mögött. A növekedésben az EU nyugati térségeinek kereslete játszik majd fő szerepet. "Robusztus mértékű növekedésre csak akkor kerülhet sor, ha a külföldi befektetések és az export is fellendülnek, valamint helyreáll a fogyasztói bizalom" - írja a világbanki jelentés.