Megugrott New York a GDP-adatra

Vágólapra másolva!
A vártnál jobb és a recesszió végét jelentő amerikai GDP-adat miatt emelkedtek az amerikai részvényárak.
Vágólapra másolva!

Emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető mutatói csütörtökön arra a hírre, hogy az amerikai GDP egy éve első alkalommal nőtt az idén a harmadik negyedévben.

Az értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 199,89 ponttal, azaz 2,05 százalékkal nőtt, és 9962,58 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 37,94 ponttal, 1,84 százalékkal emelkedett, és 2097,55 ponton fejezte be a napot. Az S&P 500-as mutató 23,48 pontos, vagyis 2,25 százalékos erősödéssel 1066,11 ponton zárt.

A jelentős növekedés elsősorban a jelentős összeget felemésztő gazdaságélénkítő lépésekkel magyarázható. Az üzleti raktárkészletek és kormányzati kiadások is a növekedést támogatták, a gyenge dollár ugyan segítette az exportot, azonban az import hatását is figyelembe véve a nettó export már nem segítette a növekedést.

Az amerikai GDP 71 százalékát kitevő fogyasztás éves összevetésben 3,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, ami 2,4 százalékponttal járult hozzá az összesített GDP-adathoz. Ebből csaknem 1 százalékpontot a különböző intézkedésekkel - adókedvezmény, roncsprémium - felpörgetett autópiac mondhat magáénak.