Felpattanás a tőzsdén a tegnapi bukás után

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 261,47 pontos emelkedéssel, 19 937,99 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, keddi záró értékéhez képest 1,33 százalékkal erősödött. A kedvezővé vált nemzetközi befektetői hangulat hatására eleinte emelkedést várnak szerdán a BÉT-en a megkérdezett szakértők.
Vágólapra másolva!

Csáky Attila, az UniCredit Bank kereskedési igazgatója a nemzetközi piacok pozitív hangulatban vannak. A kedden kedvező irányba fordult amerikai befektetői hangulat érezteti hatását, és ez ad irányt a budapesti kereskedésnek is. A kereskedési igazgató erősebb korrekciót remél az OTP-ben, ami kedden 4,1 százalékos eséssel zárta a napot, de szerinte nem kizárt egy kisebb korrekció a Molnál sem. Az olajpapír 5,13 százalékot zuhant kedden.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. részvénypiaci elemzője a nemzetközi hangulat hatására kisebb-nagyobb "felpattanást" vár az árfolyamok alakulásában. Szerinte megtört a tőzsdék hosszabb távú emelkedő trendje és a "lefelé irány az úr".

Jó volt a hangulat az ázsiai tőzsdéken szerda reggel, elsősorban annak köszönhetően, hogy a Világbank felfelé módosította Kína növekedési kilátásait. A nyersanyagárak emelkedése az árupiaci cégek részvényeinek árfolyamát húzta fel.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 41,36 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel 9844,31 ponton fejezte be a kereskedést.

A hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója a tokiói tőzsdezárás idején 1,6 százalékkal nőtt, a szöuli Kospi 1,94 százalékos erősödéssel zárt, a sanghaji összetett mutató 0,6 százalékkal erősödött.

A Világbank az eddigi 7,2 százalékról 8,4 százalékra módosította a kínai gazdaság idei várható gazdasági növekedését, elsősorban a gazdaságösztönző kormányzati programokra hivatkozva. Egyszersmind 1,3 százalékponttal 6,7 százalékra javította a kelet-ázsiai országok idén várható növekedését. Mindamellett a Világbank figyelmeztetett: a térségben még egyáltalán nincs minden rendben, s Kína nélkül a növekedés mindössze 1 százalékos lehet.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 611,57 pontos, 3,01 százalékos csökkenéssel, 19 676,52 ponton zárt kedden.